Tribunalul Olt, noi condamnări pentru gruparea Oacă din Caracal, după ce Curtea de Apel a dispus rejudecarea dosarului

Nicușor Oacă

Tribunalul Olt a pronunțat din nou sentința în cazul grupării Oacă din Caracal, dând noi condamnări cu închisoarea membrilor grupării care se ocupa cu cămătăria și șantajul, după ce Curtea de Apel a dispus rejudecarea dosarului.

Astfel, Nicușor-Daniel Oacă a fost condamnat la 4 ani și 10 luni de închisoare, în regim de detenţie, pentru constituirea unui grup infracţional organizat și pentru cămătărie.

La cea mai mare pedeapsă a fost condamnat Dragoș-Măru Bran, care va avea de ispășit 7 ani 4 luni închisoare şi 1349 de zile închisoare, în regim de detenţie, pentru organizarea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj.

Pentru săvârșirea acelorași infracțiuni, Nicuşor Camen a fost condamnat la 4 ani și 5 luni de închisoare, în regim de detenţie.

Cătălin George Predescu a luat 4 de închisoare, Florea Pîrlogea are de ispășit 4 ani și 6 luni de închisoare, iar Mircea-Adrian Predescu – 11 luni de închisoare cu suspendare.

Trei dintre victimele grupării s-au constituit și parte civilă, astfel încât inculpații trebuie să le plătească sute de mii de euro, parte din sume ca dobânzi plătite de victime la banii împrumutați de la grupare, parte ca despăgubiri morale.

Sentința nu este definitivă, inculpații având drept să formuleze apel în termen 10 zile de la comunicare.

Dosarul de cămătărie și șantaj în care Nicușor Daniel Oacă a fost anchetat alături de Dragoș Măru Bran, Cătălin George Predescu, Florea Pîrlogea, Nicușor Camen și Mircea Adrian Predescu, a fost trimis în instanță de DIICOT în noiembrie 2019.

Cauza a ajuns în instanță după ce, în 3 aprilie 2019, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii DIICOT au efectuat 32 de percheziții pe raza mai multor localități din Olt, la domiciliile unor persoane bănuite de trafic de persoane, proxenetism și cămătărie. 78 de persoane au fost duse, atunci, la audieri.

Descinderile au avut loc pe raza municipiului Caracal și a comunelor Traian, Redea, Drăghiceni, Fărcaşele şi Tia Mare.

În urma cercetărilor a reieşit faptul că, începând cu anul 2014, mai multe persoane violente ar fi constituit un grup infracţional organizat. Acestea acordau împrumuturi cu dobânzi între 20% și 100% lunar, iar pentru a recupera sumele de bani, recurgeau la ameninţări, şantaj şi lipsire de libertate în mod ilegal a persoanelor vătămate.

În acest dosar a fost implicat şi Dan Dumitrescu, poliţistul din Caracal care, în luna august 2019, a fost destituit. Ulterior, în noiembrie, el și-a reluat atribuțiile în Poliție după ce a obţinut în instanţă suspendarea dispoziţiei prin care a fost destituit, până la finalizarea procesului pe care l-a intentat Inspectoratului de Poliţie Judeţean, cerând anularea acestui act administrativ – proces câștigat, de altfel, de omul legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here