Acasă Local Actualitate Ce știe Googl...

Ce știe Google despre tine. Listele ascunse din telefonul tău care îți pot dezvălui ce date personale deține gigantul tech

Te-ai întrebat vreodată ce știe Google despre tine? Gigantul tech adună o cantitate surprinzătoare de date personale, uneori fără să îți dai seama.

Din fericire, există un mod simplu prin care poți verifica la ce informații personale are acces gigantul tech, chiar de pe telefonul tău. Pe smartphone, există liste cu datele personale pe care le-a cules Google despre tine de-a lungul anilor.

Mulți cred că aceste date se rezumă doar la unde trăiești, ce vârstă ai, interesele tale și care sunt magazinele tale preferate, scrie Daily Mail.

Dar motorul de căutare are acces la mult mai multe informații.

Ce știe Google despre tine

Potrivit Daily Mail, există mai multe metode prin care Google are acces la datele tale. Multe dintre ele sunt legate de locația telefonului. Astfel, prin Google Maps, gigantul tech poate știi toate țările, orașele și străzile pe care le-ai vizitat. Sistemul de Ad Personalization îți folosește istoricul căutărilor, datele de navigare și timpul petrecut în fața ecranului pentru a genera un profil de consumator, prin care Google știe despre tine detalii ce poate nu le cunosc nici apropiații.

Există, însă, un mod simplu de a verifica la ce informații are acces Google. Dacă ai Location History activat pe contul Google, atunci poți verifica Google Maps Timeline.

Aici, sistemul a cules toate datele despre locația ta, de-a lungul anilor. Opțiunea îți permite să vezi exact unde ai călătorit în trecut și la ce oră. În plus, oferă informații și despre ruta pe care ai luat-o pentru a ajunge acolo.

Pentru a verifica Google Maps Timeline, trebuie să intri în contul Google. De aici, deschide Google Maps și apasă pe meniul din colțul stânga sus. De aici, accesează Your Timeline > Your Places > Visited.

Dacă vrei să te asiguri că Google nu adună aceste date despre tine, poți căuta soluții în setări. Pe iPad sau iPhone, deschide Google Maps Timeline. De aici, alege Settings > Pause Location History.

Pe dispozitivele Android, după ce ai verificat ce știe Google despre tine, deschide Google Maps. Apasă pe profilul tău și alege Your Timeline > More > Settings and privacy. Dezactivează opțiunea Location History.

Dacă te afli pe un laptop, poți accesa Timeline > Settings > Pause Location History.

Google știe și datele de locație pentru fiecare poză pe care ai surprins-o

Dacă ți-ai folosit telefonul mobil pentru a face o poză sau pentru a înregistra un video, atunci Google știe locația în care au fost realizate.

Locația înregistrată în Google Photos e sub formă de metadate. Dacă nu ai dezactivat opțiunea de urmărire a locației pentru poze, atunci poți verifica ce știe Google despre tine prin aplicația de poze. Google va plăti și o sumă record în soluționarea unui caz legat de datele personale.

Pentru a verifica această listă, deschide aplicația Google Photos. De aici, în bara de jos, apasă Search. În secțiunea Places, apasă pe View All.

Aici vei vedea întregul tău istoric de locații, bazat doar pe poze. Poți folosi și harta pentru a naviga printre poze, în funcție de locație.

Poți verifica aceste date și pe computer, dar nu vor fi la fel de multe precum cele pe care ți le oferă aplicația de smartphone. Accesează photos.google.com, apasă pe o imagine specifică și apasă de butonul Info.

Dacă vrei ca Google Photos să nu îți mai urmărească locația, atunci poți apela la un proces simplu. Deschide aplicația. Din colțul dreapta sus, alege Settings și apasă pe opțiunea Sharing. Activează Hide photo location data.

Sursa: useit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here