Cu cât cresc pensiile românilor din 1 ianuarie 2024/ Declarațiile premierului Marcel Ciolacu

Pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2024 cu cel puțin 5%, în timp ce altele vor fi majorate cu 20% sau chiar 40%, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Premierul Ciolacu spune că obiectivul reformei e eliminarea cât mai multor inechități din interiorul legii, măsură convenită cu Comisia Europeană.

Începând din 1 ianuarie 2024 nu vor mai exista pensii de 1.000 de lei, a dat asigurări Ciolacu. „Nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului”, a spus acesta.

„Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei în momentul acesta este pentru pensiile generale să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii. Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, prevăzută în cererea de plată numărul patru. Există trei variante făcute cu banca mondială. Eu merg în acest moment pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia”, a declarat premierul.

„Merg pre varianta prin care se închid inechitățile. De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani, dar au pensia de 1.500 de lei. Deci ei au anii de muncă închiși, nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Să-l scot din mormânt să-l cert? Nu pot. Așa era sistemul comunist. Trebuie să venim cu un sistem astfel încât oamenii aceștia…nu mai sunt foarte mulți, dar sunt niște inechități. Este prima variantă. Eu îmi doresc să intre în vigoare de la 1 ianuarie și se va încadra într-un procent, pe întreaga anvelopă a pensiilor în România, care este de o sută de miliarde de lei, cu o creștere de 15%. Oricum o să fie cu minim inflația luată în calcul. Ar fi incorect față de pensionari să nu se vină cu această indexare”, a mai șeful PSD.

Pensiile pe contribuție și pensiile mari trebuie să aibă o mărire de aproximativ 5%.

„Cele pe contribuție și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, alte mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar. Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here