Unii dintre producătorii de legume din Olt își depozitează marfa în spații improprii, fără să respecte normele minime de igienă. Este și cazul a două depozite de legume din comuna Izbiceni, pentru care inspectorii sanitar-veterinari și polițiștii au aplicat amenzi usturătoare.
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt au efectuat, săptămâna trecută, împreună cu polițiștii, o acțiune de control la producătorii de legume din sudul județului, descoperind mai multe nereguli.
Astfel au fost controlați nouă producători primari de legume și asociații de producători de legume din localitățile Scărișoara, Rusănești, Izbiceni, Cilieni și Corabia.
Cu această ocazie, au fost verificate și două depozite de legume înregistrate pentru siguranța alimentelor din comuna Izbiceni, unde au fost identificate mai multe neconformități, respectiv igiena necorespunzătoare a spațiilor de depozitare, cu deteriorări la nivelul tavanului și al pereților, depozitare de legume în alt spațiu, neînregistat pentru siguranța alimentelor și neidentificarea corespunzătoare a loturilor de legume.
Pentru abaterile de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor au fost aplicate două sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005, cu modificările ulterioare în valoare totală de 10000 lei .
Au fost prelevate un număr de 15 probe de legume (gogoșari, castraveți, gogonele, vinete, ardei kapia, dovlecei, roșii, ardei iute), care au fost trimise către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți, în vederea determinarii reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimală .
În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide