Primarul Balșului a prezentat stadiul proiectelor promise oamenilor pentru dezvoltarea orașului. Ce a fost finalizat, ce se află în execuție și ce urmează să înceapă

Primarul Balșului, Cătălin Rotea, a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, stadiul lucrărilor la proiectele promise în campania electorală din 2020.

Este vorba de cele 85 de proiecte pe care edilul le-a gândit pentru dezvoltarea orașului pe toate nivelurile de infratsructură: alimentare cu apă, canalizare, gaze, iluminat public, sistematizarea străzilor și spații verzi, blocuri, spital, școli și servicii publice.

Redăm, mai jos, declarațiile primarului:

„Voi arăta ce am finalizat până acum, la ce lucrăm și ce urmează să începem, unde am greșit și unde mergem foarte bine.

Asta pentru oamenii trebuie să știe în ce stadiu se află lucrările pe strada lor, trebuie să știe stadiul proiectelor și când vor fi ele finalizate.

Ce am finalizat:

Am extins rețeaua de alimentare cu apă pe străzile Popa Șapcă, Mâinești, Luncii, Anton Pann, Macului, 1 Decembrie, Muncii, ramificație, Cuza Vodă, Stejarului, Răsăritului.

Pe Mâinești și pe Cuza Vodă mai trebuie făcute probele și racordările pentru a da drumul efectiv la rețeaua de apă.

Am reabilitat rețeaua de alimentare cu apă pe străzile Frații Buzești, Libertății, Trandafirilor, Tudor Vladimirescu, Lalelelor, Plopului, Popa Șapcă, iar acum lucrăm pe cartiere.

Am extins rețeaua de canalizare pe străzile Mărășești, Mihail Drumeș, Măceșului și Bradului. Săptămâna trecută am făcut recepția acestui proiect, iar oamenii de acolo se pot racorda de săptămâna viitoare.

Am extins o rețea de canalizare la blocul 51, în zona fostului Termex. Am extins rețeaua de gaze pe străzile Mihai Viteazul, Cuza Vodă, Salcâmilor, Mihail Drumeș, Ciocârliei, Turda, Anton Pann, Cometa, 1 Decembrie – prelungire, Luncii, Măceșului, Macului, Mâinești, Spineni, Stejarului. Mai avem două străzi unde trebuie să înceapă lucrările: pe Nicolae Titulescu și pe Petre Pandrea, dincolo de calea ferată.

Am introdus rețeaua de gaze în cartierul Spineni, un cartier care nu a avut niciodată nimic. Și voi rezolva și cu apa și cu canalul acolo, anul viitor.

Am modernizat iluminatul public; în două etape, am schimbat 1300 de lămpi și acum avem lămpi led. Am extins foarte mult, cu circa 30%, rețeaua inițială de iluminat public.

Am un modernizat parcul de la Liceul Teoretic Petre Pandrea, parcul de vizavi de Lidl, am înlocuit șarpanta de la blocul Temerarii, am construit un bloc ANL. La blocul ANL am finalizat procedurile, sunt 20 de locuințe care au fost atribuite, se vor semna contractele pe 5 decembrie. Este prima procedură de alocare a apartamentelor ANL pentru oamenii care au cu adevărat nevoie, și nu pentru oamenii care au pile la primărie. Toate ședințele comisiilor de alocare au fost înregistrate audio și video pentru a nu exista dubii.

În ceea ce privește spitalul, am reabilitat laboratorul de analiză, dispensarul TBC, Secția Cronici, am amenajat curtea, am împrejmuit instituția, am anvelopat Policlinica, am înlocuit șerpanta Blocului Administrativ, am reabilitat Pediatria, Radiologia și am făcut o sistematizare a locului de joacă.

În ceea ce privește școlile, am finalizat reabilitarea Grădiniței nr. 1, Grădiniței nr. 2, Liceul Teoretic Petre Pandrea, Grădinița Ion Creangă, grădinița de la Teiș, Școala Mihail Drumeș, Colegiul Tehnic nr. 1, grădinița de la Mâinești și am reabilitat creșa.

În ceea ce privește serviciile publice, am mutat Poliția într-un sediu nou, am reabilitat Piața, am înființat Clubul Pensionarilor, am înființat un birou unic de taxe și impozite, am înlocuit stațiile de autobuz, am un modernizat 10 locuri de joacă, am reabilitat Sala „Paul Tudor” din Primăria Balș și am acordat sprijin pentru toate parohiile din oraș.

Este mult? Este puțin? Oamenii trebuie să spună.

Șantiere în curs de execuție și proiecte care urmează să fie demarate:

Acum să vorbim despre șantierele care sunt în curs de execuție. Lucrăm la reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe cartiere, Centru, Turnuri și Monument.

Lucrăm la extinderea canalizării în Vârtina, pe strada Crizantemelor și pe Tudor Vladimirescu. Ea a fost deja finalizată, stațiile de pompare vor fi montate în primăvară, astfel încât oamenii de acolo să poată să își facă racordurile în primăvara anului viitor.

Lucrăm la extinderea rețelei de canalizare în orașul vechi, pe străzile Cuza Vodă, Popa Șapcă, Ciocârliei, Viilor și Cometa.

Lucrăm la extinderea rețelei de canalizare în cartierele Corbeni și Româna.
Mai avem extinderea rețelei de gaze, așa cum am spus, pe Nicolae Titulescu și Petre Pandrea.

Am modernizat strada Petre Pandrea, lucrăm la modernizarea străzii Frații Buzești și vom face și strada 1 Decembrie, și aici mă refer la trotuare, borduri, pavele, spații verzi, dar asta anul viitor, când vor fi făcute racordurile de canalizare. Știu că erau mai multe persoane care întrebau pe Facebook când se va face strada 1 Decembrie. Asta doar după ce se vor face racordurile la canalizare, pentru că logica mea, a oricărui om normal, este să faci prima oară infrastructura de bază și apoi infrastructura supraterană, pentru că altfel îți bați joc de banii oamenilor.

Lucrăm la modernizarea parcului de la Balta gării, lucrăm la modernizarea esplanadei Casei Tineretului și parcului de lângă primărie.

Lucrăm la construirea unui bloc de locuințe sociale, 48 de apartamente, lângă fostul ANL. Și vom relua lucrările pentru a construi încă un bloc ANL de 20 de apartamente.

Luni am început lucrările la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Orășenesc, una dintre primele mele promisiuni făcute orașului Balș. Luni au început aceste lucrări și avem finanțare pentru acest proiect, de 4,5 milioane de lei, sumă oferită de Ministerul Sănătății. Vorbim de partea de construcție, după care urmează partea de echipamente. Acest centru de primire urgențe îl vom avea peste un an sau doi, cu tomograf, cu aparat de radiologie, așa cum am promis.

Vom finaliza centrul multifuncțional în care va funcționa un cinematograf, vom finaliza Parcul Industrial, la care suntem în procedura de aprobare, și se lucrează la Bazinul de înot, în spatele terenului de fotbal, bazin de înot obținut printr-o finanțare integrală de la Compania Națională de Investiții, deci pentru care orașul Balș nu plătește nimic.

La anul, după ce vom termina aceste șantiere, vom băga apă și canal la Spineni, vom extinde rețeaua de gaze în Corbeni și Româna, pentru că avem contractul de finanțare semnat, și vom moderniza Parcul Central, pentru că avem un proiect de trei milioane de euro. Suntem primul oraș din regiune care are strategia de dezvoltare aprobată la ADR Sud-Vest Oltenia, primul oraș din regiune care va depune pentru modernizarea parcului central. Pentru asta, am așteptat deschiderea axelor pe fonduri europene. Vom fi, așadar, primul oraș din cele 26 de orașe din regiune care va depune pentru modernizarea parcului. Sper că vom da drumul la aceste lucrări în primăvara anului viitor. Va fi o schimbare din temelie a acestui parc, pentru că beneficiem de infrastructura peisagistică deosebită pe care o are, cu arbori foarte frumoși și foarte bătrâni.

Vom moderniza anul viitor și parcul de la Gengea.

Vom da drumul la studii pe strada Teiș și pe străzile din orașul vechi, unde mi-aș dori să încep lucrările în toamna anului viitor.

Vom demara anveloparea blocurilor, capitol la care a durat mai mult cu licitația, urmând să scoatem la licitație contractele pentru blocurile 6, 7, 8 și 9, pentru că este o serie întreagă de proceduri pe PNRR. Avem sumele aprobate și voi începe comunicarea în luna ianuarie cu asociațiile de proprietari pentru anveloparea blocurilor.

Pentru că au existat și încă mai există zone din oraș unde, prin deschiderea șantierelor, a fost creat disconfort pentru oameni, primarul Balșului își cere scuze față de bălșeni, dar spune că nu se putea și nu se poate altfel.

Este nevoie ca, în cea mai simplă și la îndemână logică, mai întâi să fie rezolvată infrastructura subterană, și abia apoi cea supraterană.

„Prin urmare, după ce voi finaliza infrastructura critică, apă, canal și gaze, toate zonele vor fi reabilitate. Atunci sper ca oamenii să uite acest disconfort de azi. Eu îmi asum: dacă va fi să pierd vreun vot din cauza acestui disconfort, fie. Eu nu fac ceea ce fac pentru voturi, ci pentru că le-am promis lucruri cetățenilor din Balș. Sunt 85 de proiecte care vor schimba fața acestui oraș”, a spus Cătălin Rotea.

La capitolul locurilor de muncă promise, misiunea edilului este aproape de final. Deja o parte din cele minimum 500 de locuri de muncă promise a fost reazolvată, iar vineri primarul orașului a anunțat că o firmă din Germania deschide o fabrică de filtre pe locul fostei fabrici IAC. Vor fi create mai multe sute de locuri de muncă.

Este vorba de compania germană Hengst Filtration, specializată în fabricarea filtrelor, care de mâine așteaptă deja primele CV-uri din partea celor care vor să lucreze.

„Acum, la trei ani de când am depus jurământul de primar și de când am promis că în mandatul meu vor fi înființate minimum 500 de noi locuri de muncă, vreau să anunț cu mândrie, cu bucurie, cu toate sentimentele de bine posibile pe care un om poate să le aibă, că de ieri avem un nou investitor nou la Balș, Hengst Filtration, o firmă multinațională, de nivel înalt, care ieri a cumpărat fabrica IAC, cu care am avut nenumărate întâlniri față în față, prin teleconferință, prin videoconferință, căreia i-am oferit schema noastră de ajutor de stat, căreia i-am oferit 50% reducere la impozitul pe clădiri și pe teren, pentru a investi în Balș și care a ales să vină în Balș. Vorbim de o firmă înființată în anul 1958 în Germania, o firmă care este în primele trei în lume în domeniul filtrelor, auto, de aer condiționat, medicale, tot ceea ce înseamnă partea de filtrare, o firmă care și-a relocat o fabrică din Germania pentru a veni în România, în Balș, o firmă care m-a mandatat să anunț această tranzacție și să postez pe Facebook o adresă de e-mail: application@hengst.de, la care așteaptă CV-uri de mâine. Oamenii vor să înceapă activitatea în aprilie 2024, să înceapă producția, vor să dea drumul la primele angajări, la primele 100 de locuri de muncă din decembrie, astfel încât în ianuarie fabrica să fie funcțională, iar creșterea pe care ei și-o doresc, organică, pozitivă, pe termen lung, este de minim cîteva sute de locuri de muncă în următorii doi ani.

Sunt foarte mândru că Hengst Filtration, o firmă cu o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro în 2022, a ales să vină la Balș. Prin voia lui Dumnezeu și cu ajutorul unor chestiuni tehnice pe care le-am putut realiza am reușit să aducem această firmă în Balș. Cred că este un moment de care acest oraș avea maximă nevoie, pentru că dincolo de toate proiectele care sunt în dezvoltare acum, care sunt în implementare, era nevoie de un declic, era nevoie ca 300, 400 de locuir de muncă, nou create, în afară de cele care au fost create până acum, să fie aduse în orașul Balș, ca oamenii să lucreze la ei acasă, ca ei să nu mai piardă vremea pe drumuri (la locuri de muncă în afara orașului – n.r.), ca oamenii să-și ia salariile în Balș și să cheltuie bani în Balș. Acești bani să rămână în Balș, în diverse activități, ei să se întoarcă sub formă de texe și contribuții tot în oraș, pentru a contribui la dezvoltarea orașului Balș.

Vreau să le spun oamenilor că, dacă se uită pe broșura mea din septembrie 2020, pe pagina a doua scria: 500 de noi locuri de muncă la Balș. Misiune îndeplinită. Ți mergem mai departe, pentru că mai avem un an până la următoarele alegeri și eu sunt convins că vor mai veni investitori și acest lucru înseamnă enorm pentru inima acestui oraș.

Orașul urează bun venit firmei Hengst, sunt multe sute de locuri de muncă care vor fi înființate aici în următorii doi ani și care vor schimba fața acestui oraș. Pentru mine este o deosebită bucurie și ca fapt personal o consider o împlinire extrem de mare pentru destinul acestui oraș”, a mai declarat primarul Cătălin Rotea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here