Lovitură pentru asistații social: ajutorul social dispare din ianurarie 2024. Cu ce va fi înlocuit

Ajutorul social și alocația de susținere familială vor dispărea și vor fi înlocuite de venitul minim de incluziune. Pentru a putea obține acești bani, beneficiarii trebuie să facă o nouă solicitare la Direcția Publică de Protecție Socială din orașele din care aparțin. Cererile pot fi înregistrate începând cu luna decembrie, iar angajații instituției se tem de o îmbulzeală fără precedent.

Românii vor primi un nou ajutor de la stat de la 1 ianuarie 2024, după ce premierul a anunțat că ajutorul social cât și alocația de susținere familială vor dispărea.

„În luna decembrie cei care stiu ca se incadreaza care au beneficiat pana acum trebuie sa vina sa depuna o noua cerere la noi incat sa putem stabili dreptul cu 1 ianuarie” a spus Ana Toader, directorul Direcției Publice de Protecție Socială Târgu Jiu.

Venitul de incluziune va fi un cumul între cele două venituri, dar vine la pachet cu niște condiții care să îi ajute pe cei apți să își găsească un loc de muncă. Acest venit se acordă persoanelor singure sau familiilor care obțin un venit net lunar mai mic decât minimul garantat.

Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program unic de asistenţă socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile vulnerabile să depăşească obstacolele financiare pe care le întâmpină şi să-şi îmbunătăţească viaţa. Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune şi are două componente: sprijin pentru incluziune şi sprijin pentru familiile cu copii.

Potrivit actului normativ, venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe categorii de ajutoare financiare: ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani, pentru asigurarea necesităţilor zilnice de viaţă; ajutor pentru familiile cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri mai mici de 700 lei/lună, care au în întreţinere unul sau mai multi copii în vârstă de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului şi stimulării participării acestuia în sistemul de educaţie.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here