Deputatul liberal de Olt Gigel Știrbu vrea coaliție cu PSD și la anul. Care sunt argumentele demnitarului

Deși recunoaște că PNL și PSD compun azi o coaliție nefirească și nenaturală din punct de vedere politic, în discursul său de luni, de la tribuna Parlamentului, în ședința solemnă a celor două camere consacrată aniversării Zilei Naționale a României, deputatul liberal de Olt Gigel Știrbu a reliefat, totuși, importanța acestei coaliții la guvernare în aceste vremuri tulburi și susține că un astfel de consens politic va fi necesar și în 2024.

Demnitarul a asociat coaliția actuală cu un guvern de uniune națională și a amintit că guvernări similare au mai fost în 1866, după abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 1918-1919, în 1932, la adâncirea crizei mondiale, și la începutul anului 1945.

Deși „nefirească și nenaturală din punct de vedere politic pe timp de pace”, actuala coaliție la guvernare a fost răspunsul politic care a permis traversarea crizelor actuale cu succes (războiul pornit de Rusia înpotriva Ucrainei, pandemia de COVID-19, criza economică și războiul dintre Hamas și Israel) și a furnizat stabilitate și încredere.

În acest context, parlamentarul liberal a vorbit despre necesitatea unui asemenea consens politic și în 2024.

„În lumina moștenirii noastre istorice, suntem chemați contribuim la construirea unei societăți în care unitatea, solidaritatea și devotamentul pentru binele comun să reprezinte valori fundamentale.

Să fim, așadar, inspirați de lecțiile trecutului și să ne angajăm într-un efort comun pentru o Românie mai puternică și mai echitabilă pentru toți concetățenii noștri.

Doamnelor și domnilor, exact acum un an, de la aceeași tribună evocam cele trei crize internaționale care au solicitat ca românii să se unească, iar clasa politică să găsească cele mai bune răspunsuri pentru a le depăși. Coaliția la guvernare dintre cel mai mare partid de dreapta și cel mai mare partid de stânga a fost răspunsul politic care a permis traversarea acestora cu succes și a furnizat stabilitate și încredere. Asigurarea acestui răspuns a fost motivul fundamental pentru care a fost înființată și acceptată de noi această coaliție, nefirească și nenaturală din punct de vedere politic pe timp de pace, dar necesară pe timp de război și care îndeplinește practic rolul unui guvern de uniune națională. În România au mai avut loc guverne de uniune națională, și anume în 1866, după abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sporadic în 1918-1919, în 1932, la adâncirea crizei mondiale, la începutul anului 1945. Criza uriașă declanșată de războiul neprovocat, nedrept, nelegal, purtat de Rusia asupra Ucrainei persistă și acum, în timp ce celelalte două crize, respectiv Covid și cea energetică și-au redus mult impactul. Între timp a apărut atacul terorist al Hamas asupra statului Israel și al cetățenilor săi, agresiune care a abătut atenția lumii civilizate de la războiul de lângă granița noastră către Orientul Mijlociu, aflat în proximitatea noastră.

Doamnelor și domnilor, Partidul Național Liberal își va asuma în continuare responsabilitatea guvernării în aceste vremuri tulburi și vă va asigura că anul următor România va participa la asigurarea securității litoralului și a libertății de circulație pe canalele de navigație prin Marea Neagră, în special pentru grâne, la descurajarea eforturilor Rusiei de a distruge economia Ucrainei, și de a amenința întreaga regiune.

Această atmosferă de sărbătoare de acum, de comuniune și de pace dintre noi sper să se regăsească și în 2024”, a vorbit, de la tribuna Parlamentului, Gigel Știrbu (întregul discurs – AICI).

Luni după-amiază parlamentarii din cele două camere s-au adunat în ședință comună pentru a marca 1 Decembrie – Ziua Națională a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.