S-a schimbat legea! În ce condiții putem circula cu anvelope de vară și iarna

Codul Rutier a fost schimbat și permite acum șoferilor să circule cu anvelope de vară și în lunile de iarnă. Conducătorii auto trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea face acest lucru.

Care sunt condițiile impuse

Până în anul 2011, șoferii erau obligați să circule cu anvelope de iarnă din luna noiembrie până la final de martie.

Ulterior, prin OUG 5/2011, această lege a fost modificată.

Astfel, noul text al legii permite conducătorilor auto să circule și iarna cu anvelope de vară.

În prezent, se interzice șoferilor să circule pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei în situația în care vehiculul nu e echipat cu anvelope de iarnă. Dar, dacă șoseaua este uscată, atunci șoferii pot circula pe orice drum, indiferent de sezon, cu cauciucurile de vară, scrie Promotor.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca în sezonul rece să folosim exclusiv anvelope de iarnă. Pentru că acestea sunt concepute să asigure o aderență optimă la temperaturi scăzute, mult mai bună decât o anvelopă de vară.

De ce pot fi amendați șoferii indiferent dacă au anvelope de iarnă sau vară

În cazul în care șoferii au cauciucurile uzate, aceștia pot fi amendați cu până la 3.300 lei.

Aceeași sancțiune o primesc și șoferii care circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei având anvelope de vară.

„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, trebuie să îndeplinească cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, precizează Registrul Auto Român.

Nivelul de uzură al anvelopelor poate fi determinat printr-o simplă verificare vizuală, fără aparate de specialitate.

Cel mai important indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare a acestuia. Practic, singura parte a pneului care asigură aderența la șosea.

Înălțimea profilului determină starea de uzură a anvelopei. O înălțime mică pe timp de iarnă va reduce considerabil aderența și controlul asupra mașinii.

De regulă, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime.

Sursa: b1tv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here