DSVSA Olt a intensificat controalele înainte de Sărbătoarele Pascale

Acțiunile de control ale medicilor veterinari din cadrul DSVSA Olt au fost intensificate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, astfel că, în perioada 1 – 23 aprilie, au fost efectuate 370 de controale oficiale în domeniul igienei alimentare.

Inspectorii DSVSA Olt au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile impuse de lege la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

Pentru neconformitățile constatate in domeniul igienei alimentare, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.600 lei, la o unitate de alimentație publică și la câteva supermarketuri, 14 avertismente la unități de alimentație publică, magazine alimentare, magazine de comercializare a mierei și a produselor apicole, măcelării etc.

„Au fost depistate mai multe neconformități, respectiv igienă și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, supraaglomerarea spațiilor de depozitare, precum și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, eetichetarea incompletă a unor produse alimentare, nerespectarea frecvenței de recoltare de probe în cadrul programului de autocontrol, lipsa echipamentului de lucru a angajaților și lipsa verificării stării de sănătate a acestora”, se arată într-un comunicat al DSVSA.

Au fost efectuate controale în târgurile Tufeni, Potcoava și Dobroteasa, dar și controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Olt, care au avut drept scop verificarea respectării condițiilor de comercializare și transport ale produselor alimentare de origine animală și nonanimală și animale vii, nefiindu identificate neconformități.

Inspectorii sanitari veterinari recomandă consumatorilor să își procure carne de miei și iezi din carmangerii, măcelării, supermarketuri și magazine alimentare.

De asemenea, ca urmare a solicitărilor transmise de primăriile Slatina, Balș și Osica de Sus, se vor organiza centre amenajate temporar de sacrificare a tineretului ovin și caprin, după cum urmează :

– spațiul din incinta fostului abator Strehareți din Slatina ;

– spațiul din incinta târgului săptămânal Osica de Sus ;

– spațiul special amenajat în Piaţa Agroalimentară Balș.

„Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina  apariţia îmbolnăvirilor”, mai trasmit reprezentanții DSVSA Olt.

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here