APM Olt: Amenzi de până la 20.000 de lei pentru proprietarii de terenuri care nu respectă Legea nr. 62/2018

Proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei (Ambrosia artemisiifolia), pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei, în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane. Nerespectarea acestei obligații atrag amenzi 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Aceste obligații sunt cuprinse în Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările și completările ulterioare.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.

Nerespectarea acestor obligații de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment”, se arată într-un comunicat transmis de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Olt.

Nerespectarea prevederilor din avertisment constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice

„În vederea aplicării legii mai sus menționate, toți factorii interesați vor institui măsurile de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia prin respectarea prevederilor HG nr. 609/2024 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr 62/2028 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707 / 2018”, mai transmite Agenția pentru Protecția Mediului Olt.

Ținând cont de implicațiile privind sănătatea populației, care este periclitată de prezența polenului puternic alergen produs de ambrozie, APM Olt face un apel la autoritățile administrației publice locale din județul Olt, de a acorda o atenție corespunzătoare combaterii acestei specii de plantă invazivă, atât în intravilanul localităților, cât și în zonele învecinate acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here