Amenzi mai mari pentru şoferii prinşi la volan cu telefonul la ureche. Ce spune legea despre utilizarea difuzorului telefonului în trafic

Legea rutieră prevede sancțiuni drastice pentru șoferii prinși la volan cu telefonul la ureche. Iată ce spune legislația despre utilizarea difuzorului telefonului în trafic!

Amenzi mai mari pentru şoferii prinşi la volan cu telefonul la ureche. Codul Rutier din România a înăsprit sancțiunile pentru șoferii care utilizează telefonul mobil în timp ce conduc. Anterior, aceștia primeau 2 puncte de penalizare și 2 puncte de amendă, dar acum riscă sancțiuni mult mai severe. În prezent, Codul Rutier prevede între 6 și 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. De asemenea, permisul de conducere poate fi reținut în anumite situații, scrie ProMotor.

Art. 100, punctul 3 (h) din legea circulației, prevede: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”.

Astfel, dacă şoferii sunt surprinși folosind telefonul la ureche, practic încalcă două norme de circulație: una pentru folosirea telefonului și alta pentru încălcarea regulii de circulație a vehiculelor. Sancţiunile prevăd posibilitatea suspendării permisului pentru 30 de zile, iar dacă are loc un accident rutier, suspendarea permisului se extinde la 60 de zile.

Dacă folosesc neregulamentar telefonul mobil fără a încălca alte legi rutiere, şoferii vor primi doar amendă, fără suspendarea permisului. Valoarea punctului de amendă este 165 de lei, astfel încât amenda poate ajunge până la 1.320 de lei.

Pe de altă parte, şoferii care vorbesc la telefon pe difuzor ținând mobilul în mână trebuie să ştie că acest lucru echivalează cu utilizarea telefonului la ureche, atrăgând aceleași sancțiuni, deoarece atenția șoferului este distrasă, iar acesta folosește doar o mână pentru a conduce.

Pentru a nu fi sancţionaţi, şoferii trebuie să aibă telefonul fixat într-un suport pe bord și ambele mâini pe volan, aşa-numitul dispozitiv hands-free. De asemenea, este permisă utilizarea funcției „difuzor” sau conectarea smartphone-ului la sistemul audio al mașinii, fără a ține dispozitivul în mână.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here