Ce perioade fără stagiu de cotizare se adaugă la vechimea în muncă. Studiile care îţi aduc bani în plus la pensie

Vechimea în muncă reprezintă un aspect crucial pentru stabilirea drepturilor la pensie și alte beneficii sociale. Conform legislației actuale, aceasta este determinată prin contribuțiile plătite la sistemul public de pensii. Totuși, există și perioade speciale care pot fi asimilate vechimii în muncă, chiar dacă pentru acestea nu au fost plătite contribuții directe.

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie 2024, clarifică ce perioade sunt considerate asimilate vechimii în muncă. Aceste perioade, conform articolului 14 din lege, sunt:

 • Studiile universitare

Se consideră asimilate perioadele în care asiguratul a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar și le-a finalizat cu o diplomă de licență, masterat sau doctorat. Este important de menționat că se poate asimila o singură perioadă de studii de același nivel, la alegere, în cazul absolvirii mai multor facultăți sau cicluri universitare similare.

 • Serviciul militar

Include perioada în care asiguratul a satisfăcut serviciul militar, a fost concentrat, mobilizat sau prizonier.

 • Indemnizații de asigurări sociale

Perioadele în care asiguratul a beneficiat de indemnizații de asigurări sociale între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006.

 • Concediul pentru incapacitate temporară de muncă

De la 1 ianuarie 2005, perioada de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale este considerată asimilată vechimii.

 • Concediul pentru creșterea copilului

De la 1 ianuarie 2006, perioada de concediu pentru creșterea copilului de până la 2 ani, respectiv până la 3 sau 7 ani pentru copilul cu handicap, este inclusă în vechime.

Pentru cei care au absolvit mai multe facultăți sau cicluri universitare de același nivel, doar o singură perioadă de studii poate fi considerată în calculul vechimii. Această regulă evită dubla asimilare a perioadelor de studii pentru același nivel de învățământ, oferindu-le absolvenților posibilitatea de a alege perioada de studii care le este cea mai favorabilă.

Verificarea contribuțiilor pentru pensie

Orice salariat din România poate verifica vechimea în muncă acumulată, inclusiv perioadele asimilate, prin intermediul site-ului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Procedura este următoarea:

Crearea unui cont de utilizator

 • Accesarea site-ului CNPP și completarea unui formular online.
 • Tipărirea formularului și prezentarea acestuia, împreună cu actul de identitate, la orice casă locală de pensii.
 • Setarea parolei contului prin e-mail-ul de confirmare.

Autentificarea în cont

 • Introducerea e-mail-ului și parolei pe site-ul CNPP pentru a accesa contul de utilizator.

Accesarea datelor din sistemul public de pensii

 • Navigarea către secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii” pentru a vizualiza documentele cu stagiile lunare sau anuale de cotizare.

Generarea raportului de vechime

 • Selectarea opțiunii „Generează raport actualizat” pentru a obține fișierele în format PDF care detaliază vechimea lunară sau anuală.

Descărcarea raportului

 • După generarea raportului, acesta poate fi descărcat din contul CNPP, primind și o notificare pe e-mail când este disponibil.

Astfel, noua lege a pensiilor vine cu clarificări esențiale și avantaje semnificative pentru cei care au investit timp și efort în educație și alte activități similare. Aceste măsuri asigură că toate perioadele relevante din viața profesională și personală sunt recunoscute și recompensate corespunzător.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here