PENSII 2024. Ce sporuri se iau în calcul pentru recalculare. Cu cât îţi creşte pensia dacă ai lucrat şi noaptea

Sursa foto: studiifinanciare.ro

Punctele de contributivitate se acordă pe baza contribuțiilor avute cât timp respectivul pensionar a muncit. La noua formulă, sunt importante şi anumite beneficii extrasalariale.

Nu toate sporurile și indemnizațiile se iau în calcul la pensie după recalcularea cu noua formulă. Este vorba despre veniturile de care au beneficiat înainte de anul 2001, iar pentru a primi bani în plus din toamnă, românii trebuie să aducă toate documentele la dosar. Unii români beneficiază și de mica recalculare.

LISTA SPORURILOR ȘI INDEMNIZAȚIILOR CARE ADUC BANI ÎN PLUS LA PENSIE:

 • sporul de vechime în muncă
  sporul pentru munca în condiții deosebite
  sporul pentru munca în timpul nopții
  Indemnizația corespunzătoare funcției de conducere – profesori, conferențiari, lectori
  Indemnizațiile și alte plați pentru activități prestate în afara obligațiilor funcției de bază
  sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare
  sporul pentru condiții grele de muncă
  premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite
  recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate

Formula de calcul schimbă taloanele, ce bani pierd pensionarii. DOCUMENTUL care aproape dublează veniturile trebuie depus urgent

Pensii 2024. Noutatea cea mare din noua lege a pensiilor o reprezintă chiar formula de calcul. Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii? Cine va avea parte de mjorări consistente? Conform estimărilor, un milion de pensii vor rămâne la fel, iar 3,5 de milioane vor suferi modificări în bine, în funcţie de o serie de criterii stabilite de noua lege.

Pensii 2024. Formula de recalculare = Total puncte obținute X VPR (81 de lei)

Total puncte = puncte contributivitate + puncte perioade asimilate (necontributive) + puncte stabilitate

Cum se dau punctele?
Punctele de contributivitate se acordă pe baza contribuțiilor avute cât timp respectivul pensionar a muncit.

Mai există perioadele asimilate care sunt perioade necontributive. Aici sunt incluși anii de șomaj, de armată, de facultate sau de creștere a copilului.

Pentru fiecare an petrecut în condițiile de mai sus se acordă 0,25 de puncte. Dacă ai urmat 4 ani de facultate, atunci primești  4 X 0,25 = 1 punct.

Dacă ai fost 2 ani în armată primești 2 X 0,25 = 0,5 puncte.

FOARTE IMPORTANT. Perioadele asimilate nu sunt considerați ani pentru care se dau puncte bonus sau de stabilitate-

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

1 punct / an pentru anii lucrați peste 35 de ani.

FOARTE IMPORTANT. Anii în care ai lucrat deși erai la pensie sunt tot perioade necontributive. Anii munciți în timp ce erai la pensie nu se adună la punctele de stabilitate.

Pensie mai repede pentru mame
Femeile vor munci cu 3 ani în plus începând cu 2030. Ele pot ieși, însă, mai devreme la pensie dacă au copii, potrivit anunțului făcut de șeful Casei naționale de pensii.

„Mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, a anunțat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Pensii 2024. Guvernul și Parlamentul au aprobat actul normativ privind recalcularea pensiilor din România, care este programată să aibă loc în septembrie. Proiectul de lege a avut in vedere doua principale obiective: eliminarea inechitatilor din sistem si adecvarea pensiilor mici, precum si asigurarea unei stabilitati pe termen mediu si lung a sistemului de pensii.

Recent, Casa de Pensii a publicat modelul deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public. Modul de calcul al pensiilor se va schimba din această toamnă, de la 1 septembrie 2024, punctul de pensie fiind înlocuit cu punctul de referință.

Legea 360/2023, prin care se reglementează, de anul acesta, pensiile, stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor.

Printr-un ordin apărut vineri, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Actualul mod de calcul al pensiilor va suferi schimbări din toamnă, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu. Totodată, documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula din septembrie, dar și că, în urma recalculării, pensiile nu vor putea fi mai mici decât anterior.

La modul concret, de la 1 septembrie 2024, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință.

Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Valoarea punctului de referință va reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.

Sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:

După aplicarea noului mod de calcul, mai exact, din septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință.

Recalcularea pensiilor se va face din oficiu, adică nu va trebui cerută de pensionari, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor, respectiv până la 1 martie 2025, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here