Guvernul revizuiește OUG 84. Testările antidrog pentru şoferi devin mai flexibile

Guvernul României a anunțat schimbări importante în controversata Ordonanță de Urgență 84, care reglementează testările antidrog pentru șoferi. Principala problemă abordată de modificările propuse este riscul apariției rezultatelor fals pozitive la testele inițiale, care pot duce la suspendarea permisului de conducere chiar și în cazul în care șoferul nu a consumat substanțe interzise.

Guvernul revizuiește OUG 84. Cea mai semnificativă schimbare propusă de Guvern obligă instituțiile de medicină legală să comunice rezultatele testelor toxicologice în maxim 72 de ore de la recoltarea probelor biologice. Aceasta măsură are scopul de a reduce perioada de suspendare a permisului de conducere pentru șoferii care sunt testați în mod eronat pozitiv.

Șoferii care sunt afectați de rezultate fals pozitive își vor putea primi permisul de conducere înapoi în baza analizelor toxicologice sau după expirarea termenului de 72 de ore de la recoltarea probelor. Aceasta asigură că, în cazul în care instituțiile de medicină legală nu comunică rezultatul în timp util, șoferii nu vor fi nevoiți să aștepte nejustificat pentru a-și relua activitățile zilnice.

Modificările urmează să fie discutate și probabil aprobate în ședința de Guvern programată la sfârșitul acestei săptămâni. Noile prevederi vor clarifica și accelera procesul de analiză și comunicare a rezultatelor testelor anti-drog, contribuind la protejarea drepturilor șoferilor și la asigurarea corectitudinii în aplicarea sancțiunilor.

Cele mai importante modificări care vor fi operate de către Guvern

Art. I – (1) Instituțiile de medicină legală realizează analizele toxicologice și comunică rezultatul acestora către Poliția Română în termenul de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

(2) Permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

(3) Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

Această inițiativă a Guvernului vine ca răspuns la criticile aduse OUG 84 și are ca scop protejarea drepturilor șoferilor și reducerea riscului de sancțiuni nejustificate. Modificările propuse vor contribui la o aplicare mai echitabilă și transparentă a testărilor anti-drog pe drumurile din România.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here