Sebastian Burduja a explicat ce se va întâmpla după încetarea măsurilor de subvenţionare a preţurilor plătite pentru energia electrică de consumatorul final. Astfel, facturile celor care au un consum de peste 300 de kilowaţi pe lună ar putea să scadă. În schimb, facturile celor care au consum mic de electricitate pot creşte.
Ce se întîmplă cu preţurile la gaze și curent. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a promis că va menţine plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor, cel puţin până la 1 aprilie 2025, când se va liberaliza piaţa de energie.
„Noi ne dorim să fie un impact cât mai mic. Este posibil ca, pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kilowatt oră pe lună să se ieftinească facturile ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent. Pentru cei care se încadrează la sub 100 de kilowatt oră pe lună, e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească. Şi atunci, tema noastră principală, şi lucrăm la o hotărâre de Guvern pentru un grup de lucru interministerial la nivelul Guvernului să definim foarte bine consumatorul vulnerabil din sectorul energetic şi acei români să primească un sprijin din partea statului astfel încât facturile lunare să fie suportabile”, a declarat Sebastian Burduja în timpul unei vizite în judeţul Alba.
„Noi acum pregătim perioada de după 1 aprilie 2025. Ce înseamnă asta? Noi am făcut nişte simulări. Pentru românii care plătesc astăzi 1,3 lei (pe kWh – n.r.), de fapt, plătesc sub plafon, aţi văzut că furnizorii s-au dus mai jos, sub aceste plafoane, cel mai probabil facturile vor fi mai mici. Pentru românii care plătesc acest 0,68 lei, deci au un consum sub 100 de kWh pe lună, vom găsi măsuri ţintite pentru cei care sunt vulnerabili, cei care au într-adevăr nevoie de sprijin”, a mai spus ministrul Energiei.
Astfel, până în primăvara anului viitor, românii vor plăti ca și până acum, mai exact un preț cuprinse între 0,68 de bani și până la 1,3 lei, în funcție de nivelul de consum.
„Deci, aşa cum astăzi, fiecare român plăteşte un preţ maxim reglementat, 0,68, 1 leu, 1,3 lei, în funcţie de nivelul de consum, la fel se va întâmpla şi iarna aceasta. Deci nu vor fi facturi mai mari faţă cele anul trecut”, a mai precizat ministrul Energiei.
„Măsurile de după 1 aprilie 2025 vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil. Dacă în prezent un consumator de până la 100 kilowaţi oră pe lună are o factură la curent de 42-45 de lei, probabil că este un cost totuşi suportabil. Deci atât timp cât aceste facturi nu vor creşte, cred că ne vom fi făcut datoria”, a adăugat Sebastian Burduja.
Sursa: romaniatv.net