Alertă de noi furtuni de cod roșu. Ministerul Mediului ar putea decreta stare de alerta generala. Totul s-ar putea intampla din cauza precipitatiilor abundente care vor cadea in urmatoarele zile. În sudul Olteniei se fac pregatiri pentru evacuări, in cazul in care Dunarea se va revărsa, anunță romaniatv.net. În Olt, autoritățile sunt îngrijorate. Meteorologii estimează că precipitațiile aduse de ciclonul Ashley ar putea ajunge până la 100 de litri pe metrul pătrat.
România se pregătește de furtună de cod roșu. Meteorologii anunță schimbare radicală a vremii. După un weekend cu temperaturi anormale, cu maxime de până la 33 de grade, un val de aer polar va cuprinde țara noastră. Meteorologii anunță ploi, vânt și temperaturi chiar și cu 15 grade mai mici, arată romaniatv.net.
Specialiștii se așteaptă ca furtuna puternică Ashley să se suprapună cu viitura de pe Dunăre.
Autoritățile sunt în alertă pentru că noua furtună s-ar putea să producă probleme în mai multe localități, mai arată sursa citată.
Autoritățile din Olt se pregătesc de ce este mai rău în perioada următoare, când ciclonul Ashley va mătura mare parte din județ. Sunt așteptate precipitaţii de până la 100 de litri pe metrul pătrat.
Ciclonul va mătura și mare parte din județul Olt. Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a făcut declarații pe aceste subiect.
„Am fost anunțați de către reprezentanții Guvernului că, în perioada următoare, acest ciclon va trece și prin județul Olt și va cuprinde o mare parte din județ. Instituțiile abilitate în domeniu au toate informațiile necesare și au început să se pregătească pentru acest lucru. În momentul de față, sunt estimări ale unor precipitații mai mari decât normalul, dar ele vor fi actualizate din timp și atunci vor fi transmise populației. Nu putem spune în momentul de față exact nivelul lor și care va fi impactul, dar, cu siguranță, acest ciclon nu ne va ocoli și va trece prin mare parte din județul Olt”, a declarat șeful CJ Olt.
Îngrijorările autorităților nu sunt atât de mari în cazul creșeterii debitului ape pe Dunăre.
„În ceea ce privește județul Olt, din informațiile pe care le am, creșterea debitului Dunării nu ne va afecta. Se știe că acum câțiva ani, când a fost spart barajul pentru a inunda fosta baltă Potelu, vorbeam de 15.000 de metri cubi pe secundă, pe când estimările de acum nu trec de 9500 m³ pe secundă. Deci, în momentul de față, dacă estimările Apelor Române sunt corecte, județul Olt nu este în pericol”, a precizat Marius Oprescu.
Totuși, căderea precipitațiilor aduse de ciclon ar putea influența și debitul Dunării.