Apropierea alegerilor parlamentare scoate de la sertar proiectele de lege populare pentru români, iar cele care se referă la zile libere sau bani în plus sunt întotdeauna în top.
Zile libere pentru controale medicale preventive. Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect iniţiat de parlamentari PNL, susţinut de PSD, UDMR, minorităţi şi parlamentari neafiliaţi, ce are ca obiect stabilirea unor măsuri pentru promovarea screening-ului, în sensul acordării a două zile libere de către angajatorii din sistemul public şi privat, de către unităţile de învăţământ preuniversitar, de către instituţiile de învăţământ superior, precum şi de către unităţile militare pentru efectuarea de verificări în scopul depistării precoce a bolilor.
Un amendament admis la proiect prevede că cele două zile libere acordate de angajatori pentru efectuarea screening-ului nu se includ în durata concediului de odihnă şi sunt oferite la cererea angajaţilor din sistemul public şi privat. De asemenea, nu se includ în durata concediului de odihnă cele două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului acordate şi plătite de structurile MAPN, MAI, SRI, SIE, STS şi ale SPP, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor şi a gradaţilor profesionişti.
Potrivit altei modificări la proiectul de act normativ, titularii drepturilor menţionate „au obligaţia de a depune cererea cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de prima opţiune de programare a screening-ului”, iar angajatorul „are obligaţia de a aproba cererea pentru acea opţiune de programare care nu îi afectează activitatea în mod semnificativ”.
Dovada screening-ului se face cu adeverinţa eliberată de medicul de familie, care trebuie depusă în termen de 10 zile lucrătoare de la data efectuării, iar nerespectarea de către angajatori a obligaţiilor ce le revin în acest sens se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei, conform modificărilor aduse proiectului de act normativ.
Fundamentarea acestei propuneri legislative a vizat în principal costurile tratamentelor efectuate în stadiile precoce ale bolii, care sunt mai ieftine şi mai eficace; lipsa de informare privind bolile oncologice şi lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului; accesarea serviciilor de screening, potrivit expunerii de motive.
Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz. Românii au zi liberă şi tichete de masă şi dacă sunt donatori de sânge, dar mai au şi alte libere prevăzute în Codul Muncii de care nu ştiu.
Liberele speciale pentru evenimente familiale: căsătorie, deces, nașterea unui copil. Ce prevede Codul Muncii
ZILE LIBERE 2024. Potrivit legislației în vigoare atât în Codul Muncii, cât și contractul colectiv de muncă aplicabil prevăd o serie de zile libere legale. Conform art. 139 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează includ o serie de date importante în România, cum ar fi 1 și 2 ianuarie pentru Anul Nou, 1 mai pentru Ziua Muncii, 1 decembrie pentru Ziua Națională și altele.
Față de aceste zile libere prevăzute de Codul Muncii, contractul colectiv de muncă poate stabili și alte zile libere. Angajații pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente speciale în familie sau alte situații prevăzute de lege prin regulamentul intern al companiei.
În cazul unor evenimente familiale precum căsătoria se oferă 5 zile libere, pentru căsătoria unui copil al salariatului se oferă 2 zile libere, iar pentru nașterea unui copil 5 zile, la care se mai adaugă 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură.
Există și situații mai puțin fericite în care angajații pot beneficia de zile libere plătite conform contractului colectiv. Decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile, decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi.
Pentru schimbarea locului de muncă cu mutarea domiciliului în altă localitate se oferă 5 zile libere.
Sursa: romaniatv.net