Românii ar putea merge în Statele Unite fără viză începând din primăvara anului următor! Anunțul a fost făcut de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, care a detaliat procedura și taxele necesare pentru a călători în ”țara tuturor posibilităților”.
Ambasadorul României în Statele Unite a declarat, pentru Euronews, că România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver al SUA până în primăvara anului viitor, după peste 30 de ani de eforturi diplomatice. Asta înseamnă că românii, ulterior, vor putea călători în SUA fără viză!
Potrivit lui Andrei Muraru, o misiune americană de evaluare va veni în București, la 11 noiembrie, pentru a verifica îndeplinirea tuturor criteriilor – un pas esențial înainte de anunțul oficial privind călătoriile în SUA fără viză.
Decizia mult așteptată va înlătura vizele de turism și de afaceri, eliminând țara noastră din rândul celor trei state UE încă excluse din programul Visa Waiver. Celelalte două state sunt Bulgaria și Cipru.
”România a eliminat vizele pentru cetățenii americani în 1994 și iată că a venit momentul ca și America să elimine vizele pentru români. Acesta a fost un procest destul de complex pentru toate statele care au intrat în program. Doar trei state din UE, România, Cipru și Bulgaria nu fac parte din aceste program, tocmai pentru că legislația constituită de americani împiedică foarte multe state să adere la acest program, nu doar din pricina unor detalii tehnici, ci de a avea o rată de respingere a vizelor mai puțin de trei la sută; vorbim doar de vizele de afaceri și de turism”, a spus, pentru sursa citată, ambasadorul României în SUA.
Andrei Muraru a mai declarat că România a insistat ca eliminarea vizelor să se facă până la finalul de mandat al administrației americane actuale. ”Noi am insistat ca acest lucru să se facă până la finalul administrației americane, adică 20 ianuarie, urmând ca intrarea efectivă în acest program să se facă undeva în martie sau aprilie și credem SUA va face acest anunț până în 20 ianuarie. Această decizie e a actualului cabinet al SUA, iar pe de altă parte există un calendar care spune că România din punctul nostru de vedere a îndeplinit toate condițiile pentru a intra în program. Există o misiune de evaluare care va ajunge în București pe 11 noiembrie, care e formată din experți de la departamentul de securitate internă și de stat al SUA. Această misiune e un pas obligatoriu pentru această decizie, pentru că ea vine să certifice toate condițiile pe care le-a îndeplinit România, după care se redactează un raport, iar după aceea secretarul de securitate internă împreună cu secretarul de stat al SUA, notifică Congresul american, după care spune anunțul public”, a adăugat ambasadorul.
Care va fi procedura călătoriei în SUA fără viză, ce taxe se vor plăti
După includerea României în Programul Visa Waiver, românii vor putea merge în SUA, pentru afaceri și turism, fără viză, printr-un sistem electronic simplificat.
Ambasadorul Andrei Muraru a precizat că procedura va include completarea unui formular online, cu răspuns în 72 de ore, și o taxă de 21 de dolari. Formularul va putea fi completat și pe telefonul mobil, cu ajutorul unei aplicații.
Odată autorizat, solicitantul are dreptul, timp de doi ani, la șederi de până la 90 de zile în SUA. Sunt permise, astfel, intrări multiple în SUA, fără să fie nevoie de o nouă aplicare.
”Toate statele care fac parte din acest program, toți cetățenii acestor state, fie că vorbim de germani sau francezi, urmează aceeași cale. Pentru a ajunge în America, după ce România devine parte a programului Visa Waver, orice cetățean român care are intenția de a ajunge în America pentru afaceri sau în scop turistic, trebuie să completeze un formular online, există o aplicație pe telefon, se numește sistemul electronic de autorizare de călătorie, se achită o taxă de 21 de dolari, cu mult mai puțin decât valoarea vizei actuale de 185 de dolari, iar răspunsul vine în maxim 72 de ore. Oricum, cei care vor să își achiziționeze bielte pentru a ajunge în America nu vor putea obține aceste bilete decât dacă vor completa acest cod al autorizației electronice de călătorie, alături de numărul pașaportului, deci se vor updata aceste sisteme ale operatorilor de transport aerian și după ce e primit acest accept persoana respectivă poate veni în America, această autorizație e valabilă pentru doi ani, oricâte intrări și ieșiri ar fi în SUA, după care se va face altă aplicație. Aplicația îți va da dreptul de a rămâne 90 de zile pe pământ american, apoi dacă pleci din America, ceasul se restartează, ca să zic așa. Deci te poți întoarce două-trei luni”, a precizat Andrei Muraru.
Sursa: