Deputatul de Olt Adrian Chesnoiu se numără printre susținătorii proiectului de lege care elimină riscul ca oamenii să mai fie înșelați de dezoltatorii imobiliari, așa cum s-a întâmplat în afacerea Nordis.
Este vorba de proiectul de lege pe care PSD l-a depus în Parlament pentru limitarea la 10% a avansului pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori. Proiectul mai prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect imobiliar. Inițiativa vine după ancheta Recorder despre Nordis.
„La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din preţul total al imobilului supus tranzacţiei. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din preţul total al imobilului, în situaţia în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare, în vederea protejării investiţiei, cu una dintre societăţile de asigurare, în condiţiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, şi pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, se arată în proiectul legislativ, susținut inclusiv de Adrian Chesnoiu.
În expunerea de motive consultată de OLT-ALERT.RO, se arată că practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanții în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către dezvoltator. Această situație pune consumatorii într-o poziție vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special în cazurile de insolvență a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului.
Respectiva iniţiativă legislativă urmărește să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecție prin intermediul polițelor de asigurare.
„Principalul scop al acestei inițiative este protejarea cumpărătorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unui promisiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăşi 10% din prețul total al imobilului. Prin această măsură, se doreşte reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile asociate construcţiei imobilului şi garantarea unor condiţii contractuale mai echitabile”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
De asemenea, proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să crească până la 40%, dar numai în cazul în dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare a investiției emisă de o societate de asigurare. Această asigurare va proteja cumpărătorul în situația nerespectării contractului de către dezvoltator.