Retragerea Slatinei din CAO, dorită de actualul primar, ar atrage costuri uriașe și ar băga România în infringement/ DOCUMENT

Retragerea Slatinei din Compania de Apă Olt, pe care actualul primar, Mario De Mezzo, o dorește ar atrage costuri uriașe pentru municipiul-reședință de județ și procedura de infrigement asupra României.

Aceste date reies dintr-un răspuns oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene către Consiliul Județean Olt, către primăriile municipiilor și orașelor care fac parte din CAO și către Consiliul de Administrație al CAO, urmare unei solicitări făcute de președintele CA, la propunerea primăriei de „divizare a CAO”.

Dezvăluirea a făcut-o, joi, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.

„În baza solicitării Primăriei Slatina și a domnului primar, am primit un răspuns care a fost trimis președintelui Consiliul Județean, președintelui Consiliului de Administrație al companiei, primarului interimar de la acea vreme al municipiului Slatina, primarului municipiului Caracal, primarilor orașelor Drăgănești-Olt, Scornicești, Piatra-Olt, Potcoava și doamnei director al organismului intermediar de la Craiova, care ține de Ministerul Fondurilor Europene. Acest răspuns are cinci pagini și într-o sinteză, că nu pot să citesc acum cinci pagini, iată ce se spune în răspuns:

«(…) Mai mult, potrivit art. 9 alin. (2) din Condiţii generale al contractulul de finanțare în cauză, acest contract de finanţare, precum şi toate drepturile și obligațiile decurgând din implementarea acestuia, nu pot face oblectul cesiunii totale sau parţiale, novației, subrogațiel sau al oricărul alt mecanism de transmisiune şi/sau transformare a obligațiilor drepturilor, prin urmare AM nu-şi exprimă acordul pentru divizarea societății Compania de Apă Olt SA, deoarece investiția finanțată prin fonduri europene nerambursabile ale POIM- etapa 1, respectiv ale PDD-etapa a II-a, nu va fi finalizată, în consecință nu vor fi atinse țintele de conformare în domeniile apă / apă uzată impuse de Comisia Europeană, va fi declanșată procedura de infrigement pe aceste sectoare, vor fi impuse penalităţi statului român şi, ceea ce vă priveşte în mod direct, sumele rambursate SC Compania de Apă Olt SA vor fi restitulte in totalitate», se arată în răspunsul MIPE”, arată Marius Oprescu, care a pus la dispoziția jurnaliștilor documentul.

În prezent, CAO derulează un proiect cu finanțare europeană nerambursabilă, în valoare totală de 241.491.807 euro, pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în nu mai puțin de 25 de localități din Olt, printre care se numără municipiile și orașele din județ.

Proiectul prevede modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea stațiilor de pompare apă uzată și construirea altora noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.