Românii plătesc rate mai mari la bănci. Cu cât a crescut indicele ROBOR la trei luni și la șase luni

Nu sunt vești prea bune pentru românii care au rate la bănci, deoarece ele continuă să crească. Acest lucru reprezintă o adevărată provocare pentru cei care au credite cu dobândă variabilă, întrucât modificările recente ale indicatorilor de referință generează costuri mai mari.

Românii, în prag de sărbători, au o grijă în plus și anume ratele la bănci. Indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 5,91% pe an, în creștere de la 5,87%. Situația este similară și pentru ROBOR la șase luni, utilizat pentru creditele ipotecare, care a crescut la 5,95%, de la 5,92%. În cazul ROBOR la 12 luni, valoarea a urcat la 5,98%, de la 5,96%.

Cât plătesc românii în plus la bancă

De exemplu, o persoană cu o rată inițială de 2.021 lei raportată la un ROBOR de 5,55% poate ajunge să plătească 2.086 lei la un ROBOR de 5,91%, adică o creștere de aproximativ 65 de lei. Pentru cei cu rate mai mari, diferențele sunt și mai semnificative.

Indicele IRCC, introdus în 2019 pentru a stabiliza costurile creditelor, a ajuns la 5,99% și se va menține la acest nivel până la sfârșitul anului. Chiar și așa, începând cu 2025, se preconizează o ușoară scădere, IRCC urmând să coboare la 5,66% în primul trimestru și în jur de 5,5% în al doilea trimestru.

Ce venit trebuie să ai pentru a lua cu credit o locuință de 100.000 euro

Pentru o proprietate de 100.000 euro trebuie să ai un avans de minim 15%, adică 15.000 euro. Așadar, vei avea nevoie de un credit ipotecar de 85.000 euro, iar avansul va reprezenta contribuția ta.

Pentru a calcula venitul minim necesar pentru obținerea unui credit ipotecar de 85.000 euro, sunt două factori principali de care trebuie să ții cont: gradul de îndatorare și rata dobânzii.

Gradul de îndatorare se referă la procentul din venitul tău lunar net pe care îl poți aloca pentru plata ratelor. În mod ideal, acest grad nu ar trebui să depășească 45% din venitul lunar, incluzând nu doar rata creditului ipotecar, ci și alte obligații financiare, precum creditele de consum sau alte împrumuturi. În exemplul nostru, vom folosi un grad de îndatorare de 40%, ceea ce înseamnă că 40% din venitul tău lunar va fi alocat plății ratelor.

În concluzie, pentru a achiziționa o locuință în valoare de 100.000 euro printr-un credit ipotecar cu un grad de îndatorare de 40% și o rată a dobânzii de 5,9%, ai nevoie de un venit minim de 6.220 lei net lunar. Calculele sunt orientative.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.