Atenție, risc major de îmbolnăvire! La ce trebuie să fim foarte atenți când mâncăm carne

Sărbătorile de iarnă cresc considerabil consumul de carne, iar odată cu acesta crește și riscul de îmbolnăvire. Experții în sănătate avertizează cu privire la riscul uriaș asumat de cei care consumă carne crudă, chiar și în cantități mici, sau gătită insuficient.

Consumul de carne crudă sau gătită insuficient expune la trichineloză, avertizează reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Experții în sănătate spun că și o cantitate mică de carne de crudă poate duce la îmbolnăvire! Iată de ce, atunci când tranșăm carnea sau gătim un preparat, este obligatoriu să evităm să gustăm carne crudă – obicei pe care, din nefericire, îl au destul de mulți.

Trichineloza este o boală infecţioasă determinată de larve ale unor viermi paraziţi, care poate fi mortală.

”Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conţin larve ale acestor viermi paraziţi. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat – mistreţ, urs. Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala şi nu te poţi infecta de la o persoană bolnavă”, spun experții INS, citați de agerpres.

Potrivit specialiștilor, cel mai mare risc de îmbolnăvire îl dă consumul de carne de la porcii crescuţi în gospodărie, deoarece aceştia, nefiind vânduţi prin comerţ cu amănuntul, nu sunt supuşi inspecţiei veterinare și nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate.

Recomandările experților referitoare la carne

  • cumpărarea de animale de la unităţi avizate sanitar-veterinar
  • aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar
  • trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic şi carnea să se consume doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic
  • să nu se guste carnea până când nu este complet gătită, chiar şi procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp
  • înaintea gătirii să se congeleze carnea la o temperatură între (-)15°C şi (-)25°C, timp de 20 – 30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depăşească 15 cm
  • să se gătească carnea, carnea tocată şi vânatul sălbatic astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea îşi schimbă culoarea din roz în gri)
  • curăţarea tuturor instrumentelor care ating carnea
  • spălarea bine a mâinilor după manipularea cărnii crude
  • să se evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude; prelucraţi termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/ porci)
  • să se prevină apariţia rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci

Cei de la INSP mai spun că simptomele trichinelozei depinde cantitatea de carne mâncată.

”Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii şi de rezistenţa organismului, variind de la forme clinice de boală uşoare la cele cu evoluţie gravă spre deces, din cauza complicaţiilor cardiovasculare sau neurologice”, subliniază cei de la INSP.

INSP recomandă să meargă de urgență la medic cei care au mâncat carne de porc sau vânat insuficient preparată termic, iar apoi prezintă cel puţin trei dintre următoarele simptome: febră, sensibilitate şi dureri musculare, diaree, edem facial, hemoragii subconjunctivale, subunghiale şi retiniene.

Trichineloza poate duce la complicații și chiar la deces.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.