Motocoasele sunt echipamente care nu au cum lipsi din atelierul unui gospodar român! Foarte versatile, ele folosite pentru o sumedenie de activități care implică tăierea vegetației: întreținerea gazonului, cosirea ierbii, curățarea buruienilor, tăierea crengilor din copaci, întreținerea gardului viu, curățirea vegetației dense, etc.
Alegerea motocoasei potrivite depinde de necesitățile tale specifice, terenul pe care urmează să fie folosită și frecvența utilizării.
Iată mai jos cele mai importante tipuri de motocoase în funcție de modul de folosire și scopul activității.
- Motocoase cu lamă/disc. Aceste echipamente care funcționează, de regulă, pe combustibili fosili. Ele sunt ideale pentru tăierea ierbii groase, a arbuștilor și a vegetației dense de pe terenuri relativ netede, fără declivitate. O motocoasă de acest tip are o lamă/disc din metal durabil-oțel, foarte rezistent. Echipamentul poate tăia de la iarbă la crengi și tufe mai dure, fiind recomandat, în special pentru lucrări pe terenuri neîngrijite. De asemenea, se poate folosi cu succes pentru tăierea ierbii de pe o suprafață relativ mare, fără prea mult efort.
- Motocoase de umăr (cu fir de nylon). Aceste echipamente au dimensiuni mai reduse, fiind mai versatile din punctul de vedere al terenului și al scopului de folosință. Motocoasele de umăr sunt potrivite pentru tăierea buruienilor sau a ierbii moi, precum și la întreținerea gazonului, în cazul în care nu deții o mașină de tuns gazonul specifică. Sunt mai ușoare decât modelele cu lamă/disc și se montează cu ajutorul unui ham în partea din față a corpului. Motocoasele funcționează cu un fir de nylon care poate fi schimbat foarte ușor, fără bătăi de cap. Spre deosebire de motocoasele cu lamă, sunt mai periculoase din punctul de vedere al siguranței celor din jur, aceste echipamente fiind cunoscute pentru frecventa împroșcare cu pietre în aria de acțiune a firului.
Motocoasele se împart, evident, în mai multe categorii, una fiind și cea referitoare la felul și puterea motorului. Astfel, modelele electrice sunt mai ușor de utilizat și întreținut, fiind ideale pentru suprafețe mici și medii. Ele beneficiază și de un nivel de zgomot mai redus. De cealaltă parte, modele pe benzină/motorină dețin o putere mare și sunt ideale pentru terenuri mari și lucrări intense. De asemenea, necesită întreținere regulată.
Un alt criteriu în funcție de care îți alegi viitoarea motocoasă este și cel legat de greutatea dispozitivului și confortul în utilizare. Astfel, motocoasele cu fir sunt mai ușoare și mai ușor de manevrat, reducând oboseala utilizatorului. În acest sens, este recomandat să verifici dacă motocoasa dorită este dotată cu ham pentru umăr sau curele ergonomice capabile să distribuie greutatea uniform.
De asemenea, când ne dorim o motocoasă trebuie să fim atenți la dimensiunea lamei sau a firului, pentru a ști care ne este eficiența. Astfel, motocoasele cu lame mai mari înseamnă o eficiență crescută pentru tăierea vegetației dense, iar cele cu fir de nylon gros beneficiază de o durabilitate sporită în tăierea ierbii mai rezistente.
Accesoriile și compatibilitatea reprezintă un alt criteriu care trebuie să stea la baza achiziției tale. Astfel, modele cu accesorii interschimbabile (lamă, fir de nylon, discuri pentru arbuști) sunt mai versatile și mai practice. De asemenea, în cazul celor pe combustibili fosili trebuie să iei în considerare schimburile de ulei, filtre, bujii, etc.
Totodată, tipurile de motocoase diferă și în funcție de nivelul de zgomot. Astfel, modelele electrice sunt mai silențioase și sunt potrivite pentru zone rezidențiale și pentru gospodăriile cu animale de casă, ca pisicile sau câinii, care se sperie foarte tare la zgomotele accentuate ale unui motor turat în 2 timpi.
Nu în ultimul rând, prețul este unul dintre criteriile importante care stau la baza deciziei de cumpărare. Pentru motocoasele cu fir, modelele cele mai ieftine pornesc de la 300-500 lei, în vreme ce modelele profesionale pot ajunge până la 4.000-5.000 lei. De asemenea, în ceea ce privește motocoasele pe benzină, variantele pornesc de la 2.000 lei și pot ajunge până la 20.000 lei, în funcție de brand și puterea motorului.
În concluzie, alegerea unei motocoase depinde foarte mult de tipul lucrării programate și de frecvența utilizării. Pentru lucrări intense, motocoasele cu lamă pe benzină sunt ideale, în timp ce modelele de umăr sunt mai bune pentru întreținerea curentă. Este important să alegi un model ergonomic și să acorzi atenție puterii motorului și accesoriilor incluse. Investiția într-o motocoasă de calitate va economisi timp prețios și efort pe termen lung.