Slătinenii ar putea plăti un tarif cu 30% mai mic la gunoi, dar primăria a lăsat de izbeliște proiectul care ar fi permis reducerea taxei. Dezvăluirea a fost făcută, joi, de președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, care spune despre noul primar al orașului că este incompetent și mincinos și că se ocupă mai mult de activitatea pe TikTok decât de administrație.
Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, șeful CJ Olt a demontat minciuna pe care primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a promovat-o pe rețelele sociale, și anume că instituția conducsă de Marius Oprescu ar fi majorat tariful la gunoi. Nici pe departe, a comentat președintele CJ Olt, care susține că consiliul județean are un singur vot în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară OLT-ECO, ca și Primăria Slatina și că, de fapt, majorarea a fost operată nu la nivelul tarifului pe persoană, cu la prețul pe tonă al deșeurilor. Majorarea a însemnat, de fapt, ajustarea prețului prin indexarea cu indicele de inflație, care este o obligație legală.
„În primul rând, nu Consiliul Județean a crescut acest preț, ci Adunare Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco, acolo unde Consiliul Județean Olt are un singur membru, un singur vot din 113, așa cum are și Primăria Slatina. Dacă vorbim de această creștere, da, ea trebuia făcută pentru că ne obligă Legea salubrității și, în același timp, un ordin al ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – n.r.). Tariful trebuia crescut pentru că nu te joci cu legea. Iar legea spune că anual ești obligat să ajustezi cu indicele de inflație prețul serviciilor de utilitate publică, pentru că, altfel, în primă fază riști amenzi și poți ajunge până la suspendarea licenței de operare în ceea ce privește managementul deșeurilor”, a explicat Marius Oprescu.
În schimb, șeful CJ Olt a spus că valoarea prețurilor plătite de persoane ține de primăria fiecărei localități, tarifele plătite de oameni putând scădea cu până la 30% dacă unitatea administrativ-teritorială pune la punct un sistem de colectare selectivă a deșeurilor. Ceea ce Primăria Slatina nu a făcut, deși noua administrație a orașului a moștenit un proiect în acest sens, pe care nu l-a dus la bun sfârșit.
„Slatina ar fi putut avea o taxă – și eu vorbesc acum de taxa pe persoană, nu de tariful pe tonă care a fost majorat -, deci Slatina ar fi putut să aibă o taxă cu aproximativ 30% mai mai mică per persoană, dacă municipiul ar fi avut colectarea selectivă implementată. Slatina este singurul municipiu-reședință de județ din România care nu are gunoiul pe colectare selectivă, dacă primarul nostru incompetent, în loc să stea pe TikTok, ar fi finalizat un proiect pe care administrația PSD l-a lăsat în implementare. În opt luni de zile n-a fost în stare să finalizeze acest proiect. Incompetență se numește asta. În loc să stea pe TikTok, putea să termine acest proiect și să-l implementeze”, a declarat Marius Oprescu.
În această situație, la sfârșitul anului trecut Primăria Slatina a plătit penalități de aproape un milion de lei către Ministerul Mediului.
„Asta pentru că nu și-a atins țintele de colectare selectivă. Penalități de un milion de lei din banii slătinenilor. Mai exact, 930.000 de lei.
Primarul incompetent mai este și mincinos. Așa cum l-am prins cu minciuna că dă 5 m³ de apă și nu a putut să-i dea (vorbea despre asta în campania pentru alegerile locale), că dă acel discount pe factura la apă (promisiune făcută în campania de la alegerile parlamentare) – nu a putut să facă nici asta. Astăzi vine și se erijează în salvatorul slătinenilor pentru că el a vrut să se opună legii, deci nu Consiliului Județean a făcut-o.
Îi aduc aminte domnului primar și aduc și la cunoștința slătinenilor că, pe același principiu al creșterii cu indicele de inflație, prin Hotărârea Consiliului Local numărul 29 din 19/12/2024, Primăria Slatina, primarul incompetent și consiliul local au majorat taxele slătinenilor cu indicele de inflație, cu 10%. Deci, când este corect domnul primar?
Dacă avea colectare selectivă în Slatina, prețul la gunoi putea să fie mai mic, așa cum am mai spus, cu aproximativ 30%. Asta se numește incompetență. Deci, l-am prins din nou cu minciuna. El a majorat cu 10% taxele și impozitele slătinenilor, dar nouă ne spune că nu.
Îl invit din nou să termine cu propaganda negativă, pentru că nu mai este un om al opoziției în Slatina. Are toate pârghiile necesare să-și facă treaba. Să termine cu Tik-Tok-ul și să se ducă la treabă.
După ce a spus că dă 5 m³ de apă gratis și nu i-a dat, după ce a spus că va reducae, printr-un discount pe factură, prețul la apă și n-a făcut-o, acum se laudă că menține prețul apei. Anunț că va fi obligat, la un moment dat, de lege, pentru că legea se aplică și la Compania de Apă Olt, se majoreze prețul și la apă cu indicele de inflație. Acestea sunt obligațiile legale. Dar lui îi place să mintă, însă minciuna, așa cum se știe, are întotdeauna picioare scurte.
Consiliul Județean Olt a lucrat și a colaborat de fiecare dată, în interesul cetățenilor din Slatina și din județul Olt, cu toate instituțiile din acest județ. In momentul de față noi avem un sistem al managementului deșeurilor care funcționează și nu avem probleme cu el. Iar acest primar incompetent încearcă să distrugă asemenea lucruri bune, ca să câștige capital electoral.
Va fi o perioadă în care Slatina și județul Olt vor fi trase înapoi. Îmi pare rău s-o spun, dar asta este realitatea. Am crezut că el poate să vină și să lucreze în interesul cetățenilor, dar el nu poate decât să facă scandal. El nu s-a trezit încă și nu înțelege că nu mai este în opoziție, este la putere în municipiul Slatina, și ar trebui să facă lucruri”, a concluzionat Marius Oprescu.