Conform Legii nr. 17/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au obligaţia de a asigura colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 trebuiau să asigure spații şi pentru colectarea deșeurilor textile din deşeurile municipale, transmite Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Olt. La acest capitol, Primăria Slatina a rămas în urmă.
Astfel, autorităţile administraţiei publice locale la nivel de comune, oraşe şi municipii au obligația să asigure spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, ţinând cont de reglementările urbanistice şi de cele emise de Ministerul Sănătăţii, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu și de a dezvolta în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, ulei vegetal uzat şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă.
Pentru colectarea deșeurilor textile la nivelul județului Olt, până la această dată primăriile orașelor și municipiilor din județul Olt au stabilit locații pentru puncte de colectare sub formă de containere a acestor tipuri de deșeuri textile, capitol la care Primăria Slatina este în urma altor unități administrativ-teritoriale, care a amenajat doar un singur container. Spre deosebire, ca și Primăria Drăgănești-Olt. Primăria Caracal a amenajat trei containere, Primăria Balș – trei containere, Primăria Corabia – trei containere, Primăria Scornicești – șapte containere, Primăria Vulpeni – șapte containere).
„Adresele acestor locații vor fi făcute publice de către primăriile de municipii, orașe și comune din județul Olt”, transmite APM Olt.
Prin crearea acestei infrastructuri accesibile și eficiente, cât și prin dezvoltarea acesteia, cetățenii vor fi încurajați să participe activ la reciclarea deșeurilor, contribuind la reducerea cantității de deșeuri care ajung în natură sau sunt incinerate. Iar pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare și pentru a facilita sau pentru a îmbunătăți pregătirea pentru reutilizare, reciclare și a altor operațiuni de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri au obligaţia să colecteze deşeurile separat şi să nu le amestece cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite, mai precizează APM Olt.