Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina, dr. Florin Popa, spulberă acuzațiile pe care primarul Slatinei, Mario De Mezzo, le face pe rețelele sociale la adresa unității sanitare, susținând că, în 2024, în spital ar fi fost folosiți reactivi expirați la unele analize medicale. „Ne-a fost confirmat că acești reactivi nu au fost folosiți”, declară, public, Florin Popa.
Directorul medical al unității sanitare spune că, în timpul unui control intern, la Serviciul Anatomie Patologică a fost descoperit un tip de reactiv cu termenul de valabilitate depășit, pe care cadrele medicale au uitat să-l distrugă, dar că, potrivit celor spuse de responsabilii serviciului, astfel de reactivi nu au fost folosiți la analize.
Chiar și în această situație, medicul șef și asistentul șef de la Anatomie Patologică au primit sancțiuni.
„Ne-a fost confirmat că acești reactivi nu au fost folosiți. Săptămâna trecută a avut loc un control intern (controale pe care le facem destul de des la nivel de spital), iar la Serviciul Anatomie Patologică a fost găsit un reactiv care era expirat. S-au făcut investigații imediat și ne-a fost confirmat că acești reactivi nu au fost folosiți. Avem reactivi în termen de valabilitate. Din declarațiile atât ale medicului șef, cât și ale asistentului șef, reiese că s-a uitat să se distrugă acești reactivi. Este vorba de un reactiv de colorare și în momentul în care acest reactiv nu mai are proprietățile corespunzătoare, lama nu se colorează.
La noi, în momentul actual, este o cercetare disciplinară atât pentru medicul șef, cât și pentru asistentul șef. Știu că ieri au fost colegii de la Direcția de Sănătate Publică, au analizat situația și au primit sancțiuni atât medicul șef, cât și asistentul șef”, susține dr. Florin Popa.
Directorul medical a explicat care este procedura în cazul unei probe care nu este conformă.
„În momentul în care, conform codului intern, o probă nu este conformă, se prelucrează din nou, dar nu a fost cazul. În plus, avem un control extern: este o firmă separată, o firmă din exterior, care ne trimitem lame pe care noi le prelucrăm și apoi dânșii verifică dacă aceste lame sunt corect prelucrate.
Dacă s-ar fi lucrat cu acești reactivi expirați, aceste probe ar fi fost neconforme. Aceste probe rămân la noi, oricând pot fi luate și reverificate, oricând pot fi reconfirmate diagnosticele. Repet și întăresc ideea că nu există nicio urmă de îndoială că diagnosticele noastre nu sunt conforme.
La discuțiile cu medicii noștri anatomopatologi mi-au spus clar că nu există riscul să fi fost vreo probă neconformă și, Doamne-ferește, să fi pus vreun diagnostic greșit”, a mai spus Florin Popa.
Primarul Slatinei a făcut acuzații extrem de grave potrivit cărora la Serviciul Anatomie Patologică ar fi folosiți, în 2024, reactivi expirați la analizele medicale. El nu a adus probe, spunând că doar la sunat cineva din unitatea sanitară, care i-a spus că în spital există reactivi expirați. Cu toate acestea, edilul a anunțat organele de cercetare penală, DSP Olt și Ministerul Sănătății, cerând controale la spitalul din Slatina.
Reamintim că nu este prima oară când Mario De Mezzo anunță anumite autorități și cere verificări la spital, făcând acuzații dintre cele mai grave la adresa conducerii unității sanitare. De fiecare dată, verificările au dovedit că Mario de Mezzo nu spune adevărul.
La începutul anului trecut, când De Mezzo era prefect de Olt, acesta a iscat în spațiul public un adevărat scandal pe cazul unei femei care a decedat într-unul dintre lifturile Spitalului Județean de Urgență Slatina. Și asta în ciuda rugăminților în lacrimi ale fiicei femeii decedate să nu se folosească de drama familiei sale în scopuri politice. Rezultatele controalelor făcute de instituții abilitate, după acuzațiile isterice aruncate la adresa conducerii unității sanitare, nu i-au dat dreptate.
De altfel, toate aceste atacuri, de fiecare dată furibunde, pe care Mario De Mezzo le face pe rețelele sociale la adresa unor instituții publice necontrolate de liberali au doar substraturi politice.