În urma perchezițiilor efectuate, ieri, de procurorii DIICOT Craiova, în județele Olt și Teleorman și în București, interlopul oltean Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondialu’, a fost reținut, împreună cu al de procurorii membri ai familiei sale, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj.
În urma perchezițiilor efectuate ieri, 2 aprilie, de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, a fost dispusă reținerea a 10 persoane, 6 bărbați și 4 femei, cu vârste cuprinse între 21 și 57 de ani, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat și camătă, transmite Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dolj.
În sarcina a două dintre persoanele cercetate, un bărbat de 57 de ani și o femeie de 54 de ani, s-a reținut și infracțiunea de șantaj, mai arată IPJ Dolj.
Potrivit surselor OLT-ALERT.RO, printre persoanele reținute se numără liderul grupului, interlopul Bercea Mondialu’.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, dispozitive de stocare a datelor, 106.700 de lei, 40.650 de euro, precum și alte mijloace de probă.
De asemenea, a fost dispus sechestru asigurător asupra a 7 autoturisme, 41 de conturi bancare și peste 40 de imobile (terenuri și construcții).
„Astăzi, 3 aprilie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.
Interlopul Sandu Anghel și mai mulți membri ai familiei sale sunt acuzați că, în cursul anului 2022, ar fi inițiat și constituit o grupare de criminalitate organizată, în scopul obținerii unor beneficii materiale substanțiale din acordarea de sume de bani cu împrumut, pentru care ar fi pretins dobânzi lunare, cuprinse între 10 și 40% din valoarea împrumuturilor acordate, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitatea entitățile financiare nebancare.
În cadrul grupului infracțional organizat, de tip piramidal, deciziile legate de operațiunile de cămătărie referitoare la selectare persoanelor și stabilirea condițiilor în care li se acordă împrumuturi, ar fi revenit liderului, ceilalți membrii ar fi avut sarcina recuperării creanțelor de la debitori, cărora în mod constant le-ar fi fost majorate dobânzile și li s-ar fi impus penalizări pentru neplata sumelor datorate la termenele stabilite.
De asemenea, în situația în care persoanele împrumutate nu și-ar mai fi putut onora obligațiile asumate, membrii grupării de criminalitate organizată ar fi recurs la amenințări, acte de intimidare sau violențe fizice, în vederea recuperării debitelor.
Sumele obținute din activitatea infracțională ar fi fost folosite de persoanele cercetate pentru achiziționarea de bunuri mobile sau imobile (autoturisme de lux, case, apartamente, terenuri).