Românii trebuie să știe că, în acest an, ajutorul financiar va fi împărțit în două tranșe, spre deosebire de anii trecuți, când fondurile erau virate o dată la două luni.
Programul „Sprijin pentru România” continuă și în 2025, aducând în atenție un nou calendar și o nouă structură pentru distribuirea sumelor destinate alimentelor și meselor calde.
Conform autorităților, prima încărcare a cardurilor sociale va avea loc în luna iunie 2025, urmând ca a doua să fie realizată în luna decembrie. Fiecare tranșă va fi în valoare de 125 de lei, ceea ce înseamnă că beneficiarii vor primi, în total, 250 de lei pe tot parcursul anului, cu mult mai puțin decât în anii anteriori.
E important de menționat că anul acesta nu se vor face plăți înaintea sărbătorilor pascale, așa cum s-a întâmplat în trecut.
Cine poate primi voucherele sociale în 2025. Ajutorul este destinat persoanelor aflate în dificultate. Printre categoriile eligibile se numără:
- Persoanele cu dizabilități, indiferent de vârstă, care au un handicap grav, accentuat sau mediu și un venit lunar de cel mult 2.210 lei;
Familiile cu cel puțin doi copii, în care venitul pe membru nu depășește 675 lei lunar;
Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor de incluziune, conform Legii nr. 196/2016;
Pensionarii din sistemul public de pensii și beneficiarii de pensii speciale cu venituri sub 2.210 lei lunar;
Persoanele fără adăpost, conform legislației în vigoare.
Cum pot fi folosite cardurile
Cardurile sociale pot fi utilizate doar în România, exclusiv pentru achiziționarea de alimente sau mese calde din rețeaua de magazine partenere. Printre produsele eligibile se numără:
- ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume;
carne, brânzeturi, pâine și specialități din carne.
Cardurile nu permit retragerea de numerar și nu pot fi utilizate pentru alte bunuri sau servicii precum alcool, tutun, haine, produse de curățenie, electronice sau electrocasnice. Fiecare card este însoțit de o scrisoare informativă și de un cod PIN, necesar pentru efectuarea plăților la comercianți.
Ce nu se poate cumpăra cu banii de la stat
Prin intermediul cardurilor sociale 2024 nu se pot cumpăra alcool sau țigări. Se poate, cumpăra însă orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi.
De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.
Sunt interzise și se sancționează conform legii:
a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde
b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea
c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
d) comercializarea tichetelor sociale. Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Utilizarea cardurilor sociale pentru achiziția de alcool și țigări poate aduce amenzi de aproximativ 6.500 de lei.
Aceste amenzi pot fi aplicate și de Poliția Locală. Cardurile blocate în cazul persoanelor care le-au folosit pentru a achiziţiona băutură şi ţigări vor rămâne blocate până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra.
Pachetele alimentare – tot de două ori pe an
Pe lângă cardurile sociale, programul prevede și distribuirea de pachete alimentare în valoare de maximum 125 de lei, de două ori pe an. Acestea sunt destinate:
- persoanelor și familiilor care primesc ajutor pentru incluziune;
celor care primesc sprijin pentru întreținerea copiilor, conform Legii nr. 196/2016;
persoanelor și familiilor aflate temporar în situații critice, identificate prin anchete sociale realizate de autoritățile locale.
Sursa: romaniatv.net