Președintele PNL Olt, Ioan Ciugulea: „Crin Antonescu ar putea fi un Václav Havel al României”

Domnule președinte, în acest moment un dialog cu dumneavoastră nu ar putea începe decât cu evenimentul de la Corabia, orașul care până nu demult avea un viceprimar liberal, pe Elvis Marancea, înlocuit cu un membru al PSD. Pe acest caz v-ați exprimat un punct de vedere oficial într-o recentă conferință de presă. Vorbeați atunci de faptul că vă veți adresa conducerii USL pentru mediere, pentru a vă fi făcute cunoscute motivele tari care au stat la baza acestei schimbări, dacă astfel de motive au existat. A avut loc ședința de mediere?

Lucrurile stau așa: medierea urmează să aibă loc la nivelul conducerii centrale a USL, unde se va adopta o hotărâre cu care noi putem fi de acord sau nu. Dacă nu vom fi de acord, atunci noi, cele două tabere, să zic așa, vom fi chemate la București, pentru discuții aprofundate. Nu s-a luat, însă, până în acest moment, o hotărâre, așa că nu avem pe ce să discutăm. Pe noi ne doare cel mai tare în povestea asta că nu am fost chemați la discuții de partenerii noștri înainte ca să se întâmple ce s-a întâmplat la Corabia. Domnule, nu îți mai place de figura unui om, în cazul nostru de Elvis Marancea, dacă ești nemulțumit de activitatea sau de comportamentul lui, vii și ne spui, căutăm soluții.

În privința motivelor…

Motivele pentru care a fost schimbat Elvis Marancea sunt puerile. Vorbesc de motivele utilizate la nivel politic, pentru că atfel, în scripte, s-au folosit de o portiță din Legea 215/2001 privind administrația publică locală. Deci s-a spus că Marancea s-ar face vinovat de postarea pe pagina de facebook a organizației nu știu ce cu Ponta. Este vorba, de fapt, de două caricaturi pe care le putea posta oricine din afara organizației. Noi știm însă – și o repetăm – care a fost adevăratul motiv al schimbării lui Elvis Marancea din funcția de viceprimar: Elvis Marancea își făcuse, cum se spune, mână bună în administrație, devenise cunoscut și imaginea sa publică creștea mereu, context în care partenerii noștri de uniune au început să se teamă de o concurență serioasă la alegerile locale din 2016. Așa că s-au gândit să îl înlăture pe Marancea de pe funcția care, pentru că omul își făcea treaba foarte bine, îl făcea din ce în ce mai popular printre oameni. În fine, noi așteptăm răspunsul de la mediere, iar dacă nu vine sau nu ne mulțumește vom încerca și noi același lucru, adică vom încerca să egalăm scorul, asta cel puțin.

Există părți în PNL Olt care susțin că mesajul răzbunării cu care ați ieșit în conferința de presă nu a fost unul foarte fericit în strategia de imagine a organizației.

Nu mai vorbiți de părți sau de tabere în PNL Olt. Deocamdată cine spune clar ce se întâmplă în organizație este președintele sau altcineva din Biroul Județean, în urma unei înțelegeri prealabile. În rest, ce se discută, că e bine, că nu e bine… Totul se decide într-n for tutelar.

Sunteți, totuși, partea secundară în uniune și acest lucru se vede în astfel de strategii, de acțiuni ale partenerilor de uniune.

Nu suntem partea secundară, suntem parteneri de uniune. A, poate ca procente, dar și așa, suntem al doilea partid din România. Când era PSD la putere noi aveam 34%, iar Partidul Democrat 33%. Suntem, repet, al doilea partid din România.

Un partid istoric, sau reinventat în 1990?

Un partid istoric, fără îndoială. Apărăm aceleași valori pe care le-a apărat Partidul Național Liberal dintotdeauna. Statutul partidului derivă și e adaptat, din perspectiva vremurilor actuale, la statutele vechi liberale. Cum să fim un partid reinventat?

Să revenim la oile noastre. La o trecută întâlnire cu jurnaliștii conducerea PNL Olt a vorbit despre țintele pe care organizația le are pentru alegerile europerlamentare din 2014. Spuneați atunci că vreți să scoateți un scor care să fie peste media națională. De ce nu ați putea avea un candidat din Olt?

În primul rând, nu se știe niciodată. În al doilea rând, este foarte greu să ai un candidat din propria organizație, și vorbim de Olt. Mai înainte de toate trebuie ca cineva să își dorească să candideze, să își asume o asemenea candidatură. Apoi, noi, ca organizație, trebuie să fim în primele 10 organizații la nivel național. Cu rezultatele pe cae le-am înregistrat noi ne aflăm la jumătate. Suntem hotărâți totuși să obținem, așa cum am mai spus, un scor peste media națională. De altfel, eu cred că PNL va obține un scor de 25 – 30% la alegerile europarlamentare, ceea ce înseamnă un număr de opt europarlamentari.

Are Crin Antonescu toate calitățile unui președinte de țară?

Da, eu cred că Crin are toate calitățile pentru a fi un foarte bun președinte al României. Ce i se reproșează lui? Chestii simpliste, că nu se trezește dimineața devreme sau mai știu eu ce lucru de acest gen. Nu i s-a reproșat niciodată ceva serios. Or, și cu trezirea asta de dimineață, omul a arătat, ca președinte al Senatului, că poate să aibă un program strict, că poate să îl respecte. Deci, eu vă garantez că îl cunosc bine pe omul Crin Antonescu și că poate fi un foarte bun președinte al României. Dacă păstrăm proporțiile (și asta e părerea mea), Crin Antonescu ar fi, așa, ca om ce poate impune și menține echilibru, cam ce a fost Václav Havel în Cehoslovacia și apoi în Cehia. Ar putea fi un Havel al României.

Dar va fi Crin Antonescu candidatul USL?

Până în acest moment se pare că nu există nici un pericol la acest capitol. Nu avem motive să ne îndoim până acum că partenerii noștri din USL nu ar respecta înțelegerea potrivit căreia Crin va fi candidatul uniunii la președinția României.

Ar putea să existe vreun pericol în viitorul apropiat?

Căile politicii sunt foarte întortocheate. În politică există multe da-uri și multe nu-uri.

Domnule președinte, vă mulțumesc pentru răspunsuri.

Și eu vă mulțumesc pentru întrebări.

A consemnat Costel MIREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here