Colonelul Stoica de la Jandarmi, acuzat de furt intelectual

Fostul comandant al Centrului Militar Judeţean (CMJ) Olt, colonelul Vasile Stoica, transferat de câţiva ani la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a fost acuzat public de plagiat. Omul de arme a preluat pasaje întregi din mai multe lucrări istorice despre diplomatul Nicolae Titulescu care nu-i aparţin, publicându-le ca fiind ale sale într-un articol apărut în periodicul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Olt, „Oltul cultural“. Deşi rolul de director, dar şi de redactor şef al revistei este îndeplinit de un istoric, respectiv Dorin Teodorescu, şeful DCPN, acesta nu a sesizat plagiatul, deşi avea dovezi incontestabile la îndemână.

Articolul incriminat este intitulat „Nicolae Titulescu – o victimă a terorismului politic“ şi a fost publicat în numărul 1 (45) al „Oltului Cultural“, periodic al DCPN condus de istoricul Dorin Teodorescu. Articolul conţine pasaje întregi „împrumutate“ din volume apaţinând cunoscutului istoric George G. Potra, un specialist în viaţa şi opera diplomatului român, dar nicăieri autorul slătinean nu aplică regula citatului, ceea ce înseamnă că şi-a asumat paternitatea textului ca fiind în întregime al său. Ciudat este că unele pasaje au fost „împrumutate“ dintr-un material apărut în aceeaşi ediţie a publicaţiei, lângă articolul incriminat, ceea ce înseamnă că autorul furtului habar n-avea că s-a „inspirat“, printre altele, dintr-o lucrare care avea să fie tipărită în imediata vecinătate a spaţiului tipografic acordat articolului său, sub semnătura autorului de drept. Ciudată este, de asemenea, şi „scăparea“ directorului şi redactorului şef al publicaţiei, Dorin Teodorescu, el însuşi istoric, care a dat bun de tipar unui articol cu probleme în materie de drept de autor, deşi a avut ambele manuscrise sub ochi: cel cu elemente furate şi cel autentic. Să dăm numai o mostră: „Modul în care a continuat să se manifeste (Nicolae Titulescu – n.r.) afirmă un diplomat lucid şi responsabil, demn şi degajat, cu remarcabilă forţă de pătrundere a sensului şi conţinutului proceselor şi evenimentelor internaţionale şi cu aceeaşi capacitate de a formula judecăţi de mare valoare ideatică şi practică în convorbirile cu personalităţi politice ale vremii sale, în cadrul cercurilor politice, ştiinţifice, diplomatice şi ziaristice“; este unul din textele copiate de colonelul Stoica. Ghinionul lui. Pasajul, care în articolul său figurează la pagina 4, este publicat două pagini mai la vale în articolul „Cortină de final. Ultimele zile ale lui Nicolae Titulescu“, semnat de George G. Potra. Dar colonelul Stoica, proaspăt doctorand, s-a „inspirat“ din multe alte lucrări scrise de istoricul George G. Potra. Într-o scrisoare deschisă trimisă de acesta redacţiei „Oltul cultural“ se găseşte lista articolelor publicate în reviste de specialitate şi a volumelor din care colonelul Vasile Stoica a sustras fragmente pe care şi-a pus semnătura.

George G. Potra: „Ne aflăm în faţa unui plagiat ordinar“

În scrisoarea deschisă către „Oltul cultural“, mai precis către directorul şi redactorul şef al publicaţiei, George G. Potra cere lămuriri despre col. dr. Vasile Stoica, al cărui CV nu l-a găsit printre autorii de lucrări referitoare la Nicolae Titulescu. „În cazul de faţă ne aflăm în faţa unui fals, a unui fals evident; el este nu doar neglijent făcut, ci şi schilod; mai presus de toate el este un plagiat neruşinat. (…) Mă supără îndrăzneala unui asemenea «autor». Mă supără siguranţa unui asemenea individ, care la nivelul impunităţii va îndrăzni să poarte haina de om cinstit, blazonul de cercetător şi autor. (…) Nu mai insist asupra consideraţiilor de principiu. Repet şi accentuez: ne aflăm în faţa unui plagiat ordinar“, arată istoricul din Capitală.
George G. Potra este directorul executiv al Fundaţiei Europene „Nicolae Titulescu“ şi a publicat sute de articole, multe despre Nicolae Titulescu, în reviste de specialitate, dar şi zeci de cărţi. Este, potrivit specialiştilor, o autoritate incontestabilă în titulescologie.
Directorul şi redactorul şef al revistei care a găzduit plagiatul se apără spunând că nu a citit articolul incriminat, deşi el este cel care dă bun de tipar materialelor care apar în revista DCPN Olt. „Spun sincer, nu am citit respectivul articol, eram în criză de timp şi mi s-a părut potrivit titlul pentru ceea ce voiam noi pentru acel număr de revistă. Asta este, mi-a scăpat şi îmi asum asta. Am primit o scrisoare deschisă de la domnul Potra pe care am publicat-o. Drept să vă spun, domnul colonel Stoica ne mai dăduse un material pentru următorul număr al publicaţiei noastre pe care nu l-am mai publicat, pentru că, de data aceasta, l-am citit şi am găsit nişte «lucruri» în el“, a declarat Dorin Teodorescu.

Colonelul Stoica: „Nu ştiu nimic“

Contactat telefonic, autorul acuzat de plagiat a părut mirat. „Nu ştiu că am fost acuzat de plagiat, n-am auzit nimic. Daţi-mi voie să mă documentez şi eu şi vă caut după aceea“, a spus col. Vasile Stoica, care şi-a dat doctoratul anul trecut, la Universitatea Craiova. Acesta nu ne-a mai căutat însă.

Dreptul de autor este reglementat de Legea 8/1996 care, la articolul142, arată printre altele: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 700.000 lei la 7 milioane lei, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă, fapta persoanei care, fără a avea consimţământul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege, reproduce integral sau parţial o operă“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here