Cum a ajuns sora lui Remeş în dosarul mafiei de la FC Caracal

Una dintre persoanele acuzate de fraude economice în dosarul „FC Caracal”, alături de fostul primar al oraşului Gheorghe Anghel şi de fostul şef al SC IGO SA Caracal, Stelian Veselin, Artemiza Pisică, nimeni alta decât sora fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş (care a ispăşit un an de închisoare în dosarul „Caltaboşul”), a intrat în hora mafiei de la fosta echipă de fotbal din poziţia de director economic al IGO. Femeia care a executat ordinele lui Veselin a fost bine recompensată atât de şeful ei, cât şi de Gheorghe Anghel. Să dăm drumul la amănunte.

Costel MIREA

Artemiza Pisică, cercetată în dosarul „FC Caracal”, alături de alte şase persoane, printre care se numără fostul primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, şi fostul director al Întreprinderii de Gospodărire Orăşenească (IGO) SA, Stelian Veselin, este sora lui Decebal Traian Remeş, fost ministru al Finanţelor (1998 – 2000) şi ministru al Agriculturii (2007), ieşit recent din închisoare unde a ispăşit o pedeapsă de un an din cei trei ani la care a fost condamnat în dosarul „Caltaboşul” (aşa se explică de ce Remeş deţinea terenuri agricole pe raza judeţului Olt).

Ridicaţi în 20 februarie de procurorii DIICOT în dosarul în care sunt cercetaţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals material, uz de fals şi evaziune fiscală, membrii grupului (din care mai fac parte Cristian Georgescu, fost vicepreşedinte al echipei şi ex-comisar al Gărzii Financiare Olt, Victor Botezatu – trezorier, Petre Neacşu – secretar şi Cosmin Stănescu – membru în biroul executiv al echipei) aveau roluri exacte, fiecare pe palierul său, la pupitrul fărădelegilor de la FC Caracal. Iar unul dintre rolurile importante, chiar dacă mai puţin vizibil, l-a avut Artemiza Pisică din poziţia de director economic al IGO SA.

Fără număr de la casieria IGO

După ce, în perioada în care fratele ei era ministru al Finanţelor, sora lui Remeş a ocupat funcţia de director al CEC Caracal, ea s-a reîntors în rândul salariaţilor de la SC IGO SA, unde lucrase înainte pe postul de contabil şi unde, graţie directorului general Veselin, a ajuns în poziţia de director economic. Sub ochii doamnei Pisică s-au scurs sume foarte mari de bani din conturile societăţii în conturile asociaţiei FC Caracal sau în buzunarele celor care reprezentau firma-căpuşă SC Progres Club SRL, înfiinţată în 2009 de Stelian Veselin, prin intermediul fostei asociaţii sportive „Progresul” (unde Veselin deţinea cea mai mare participaţie) şi condusă, din postura de administrator, de un alt membru al grupului infracţional cercetat în acelaşi dosar, Victor Botezatu. Nu o dată acesta a ridicat direct de la casieria IGO sume considerabile de bani fie în baza unor sponsorizări ale societăţii către echipa de fotbal, fie în baza unor lucrări închipuite prestate doar pe hârtie de firma-căpuşă.

Chiar dacă în unele cazuri documentele nu purtau viza de control financiar preventiv a directorului economic (dăm exemplu suma de 1.049.505 lei, ridicată de Botezatu de la casieria unităţii în mai multe tranşe în 2012, în baza contractului de sponsorizare 212/22.09.2012), asemenea plăţi ar fi trebuit să scoată capul în scriptele financiare ale societăţii care treceau pe sub ochii doamnei Pisică. Dânsa nu a sesizat, însă, nici o neregulă. Nici în 2012, nici în noiembrie – decembrie 2011, când acelaşi individ a ridicat de la casiera IGO SA 130.000 de lei, nici în altă dăţi, pentru că activitatea infracţională descoperită de poliţişti şi procurori se întinde pe perioada 2010-2013.

Alte plăţi suspecte

Nu ştim dacă băieţii cu ochi albaştri or fi pus la dosar şi ceva informaţii legate de plăţile SC IGO SA la capitolul serviciilor juridice, efectuate în mandatul surorii fostului ministru al Agriculturii în situaţii cel puţin ciudate. De pildă, IGO SA a plătit, în 2011 şi în 2012, nu mai puţin de 124.000 de lei unei avocate din Craiova pentru servicii de asistenţă juridică, în condiţiile în care societatea avea, la data plăţilor, doi consilieri juridici angajaţi cu acte-n regulă. Plăţile s-au făcut în baza contractelor cu numerele 49/01.07.2011 şi 35/06.03.2012. Avocata se numeşte Judith Fuchs şi este consoarta, fără acte, a judecătorului Florin Cristian Veselin de la Judecătoria Caracal, nimeni altul decât nepotul fostului şef al IGO, Stelian Veselin. Cei doi deţin două case în Craiova. Când IGO avea un proces în care era reprezentată de concubina nepotului directorului general, aceasta era plătită cu 5.000 de lei pe lună.

Alt gen suspect de plăţi se făceau pentru întreţinerea sau reapararea unor autoturisme, altele decât cele din parcul auto al societăţii. Să dăm un exemplu. Un audit căzut ca un trăznet peste şefii de la IGO a scos la iveală plata a 32.268 de lei către dealerul SC Autec Autotehnik SRL, reprezentând contravaloarea unor reparaţii efectuate la autoturismul Skoda Octavia, înmatriculată cu OT 01 ZWX, la volanul căreia putea fi observat doar directorul general al societăţii, Stelian Veselin. Suma a fost plătită în două tranşe, una la data de 27 ianuarie 2011, iar cea de-a doua la data de 20 noiembrie 2012. Ne întoarcem şi spunem că este imposibil ca asemenea plăţi să fi fost făcute fără ştirea directorului economic. Dosarul aflat în cercetări la DIICOT Olt atestă acest lucru.

Recompense

Potrivit procurorilor DIICOT, „prin activitatea infracţională conjugată şi prin mijloace frauduloase, grupul infracţional organizat a creat un prejudiciu total de 6.039.550 lei”. Artemiza Pisică s-a pensionat prin toamna anului 2012. Când a părăsit locul de muncă ea nu a plecat, însă, doar cu lucrurile personale din birou, ci şi cu vreo şapte sute de milioane de lei vechi, un soi de bonus pentru calitatea actului economic prestat ca şefă la IGO SA, susţin surse apropiate cazului. Familia sa controlează astăzi şi o mică afacere la Caracal, un fast-food care funcţionează pe un teren luat de la Primăria Caracal pe vremea când primar era Gheorghe Anghel.

(Publicat în Gazeta Nouă din 18 martie 2014)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here