25 septembrie, termen pentru plata impozitului pe construcţii

Contribuabilii care datorează statului impozitul pe construcţii au termen până joi, 25 septembrie, să plătească ce-a de-a doua rată a acestui tip de impozit, informează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Olt.

Contribuabilii obligaţi la plata acestui impozit sunt persoanele juridice române (cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial), persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene, utilizatorii imobilelor, în cazul operaţiunilor de leasing financiar şi locatorii, în cazul operaţiunilor de leasing operaţional.

Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea cotei de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al contului corespunzător construcţiilor, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri, valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului, precum valoarea teraselor pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole. Cheltuiala cu impozitul pe construcţii este deductibilă la stabilirea profitului impozabil.

Impozitului pe construcţii se declară, prin depunerea formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, completând corespunzător secţiunea a II-a „Impozite, taxe şi alte obligaţii care nu se plătesc în contul unic”.

„Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă disponibil pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice/Descărcare declaraţii si se depune la organul fiscal în raza căruia contribuabilul are domiciliul fiscal, fie pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat si stampilat, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al AJFP, Mihaela Marinescu.

Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe construcţii până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat. Contribuabilii nou înfiinţaţi datorează impozitul pe construcţii începând cu anul fiscal următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here