Deschidere de an universitar la USAMV Slatina

Filiala din Slatina a Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, a marcat, luni, în aula filialei, deschiderea oficială a anului universitar 2014-2015, în prezenţa a peste 150 de studenţi şi a mai multor invitaţi speciali, reprezentanţi ai conducerii facultăţii şi ai administraţiei publice locale. Totodată, filiala facultăţii a sărbătorit 15 ani de la înfiinţare.

Au fost de faţă decanul facultăţii, prof. dr. univ. Toma Adrian Dinu, acad. prof. dr. univ. Ion Nicolae Alecu, fost rector al Universităţii Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV), azi preşedinte onorific al instituţiei, preşdintele Consiliului Judeţeană Olt, Paul Stănescu, prefectul judeţului, Silviu Neacşu, primarul Slatinei, Minel Prina, viceprimarul Mihaela Stana, Liviu Culcescu, inspector general adjunct al IŞJ Olt, Adelin Bărbulete din cadrul aceleiaşi instituţii, profesori ai facultăţii şi studenţi.

Cu prilejul sărbătorii a 15 ani de la înfiinţare, directorul filialei, Ion Bozgă, a făcut un scurt istoric al acesteia, evidenţiind meritul celor care au avut iniţiativa înfiinţării primei instituţii de învăţământ superior în Slatina, profesorii Gheorghe Stan, pe atunci director al Liceului agricol din oraş, şi Sami Drăghici, fost inspector general al învăţământului din Olt.

„Este un moment deosebit, un moment aparte, emoţional nu doar pentru dumneavoastră, studenţii, ci şi pentru noi, profesorii. Este al doilea an când sărbătorim acest eveniment aici, la noi acasă. Până în urmă cu doi ani îl sărbătoream la Consiliul Judeţean. Dar acum avem casa noastră, graţie unor personalităţi locale inimoase, inteligente, care au considerat că dacă aloci sume de bani şi pentru învăţământul superior, alţi oameni pot ajunge personalităţi. În 1999, domnul profesor Gheorghe Stan, director al Liceului Agricol pe atunci şi până mai târziu, cu implicarea fostului inspector general şcolar, domnul Sami Drăghici, susţinuţi de primarul Slatinei şi de preşedintele Consiliului Judeţean, au hotărât să înfiinţeze o filială de învăţământ superior aici. Au ajuns la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, şi acolo l-au întâlnit pe cel care urma să devină rectorul acestei universităţi în două mandate, apoi preşedinte al Universităţii, tot în două mandate, domnul academician profesor doctor universitar Ion Niculae Alecu. Dânsul a avut curajul şi puterea ca, la rândul domniei-sale, să convingă Senatul Universităţii, compus din 60 de oameni. Gândirea a fost să îi ajutăm pe cei care au inteligenţă”, a spus Ion Bozgă, reliefând atât sprijinul pe care Universitatea îl acordă încă, an de an, instituţiei de învăţământ superior din Slatina, cât şi ajutorul pe care decidenţii politici locali l-au dat facultăţii.

„Universitatea şi Facultatea de la Bucureşti, pe lângă banii cu care se plătesc salariile profesorilor şi utilităţile, alocă peste patru miliarde de lei vechi studenţilor sub formă de scutire de taxe şcolare, burse de excelenţă, burse de merit şi burse sociale. E o sumă importantă. Eu de aproape trei ani mă ocup de administrarea facultăţii, şi încerc s-o menţin şi s-o dezvolt, să punem cărămizi acolo unde alţii au făcut temelie ca lumea. Am avut şi şansa, şi norocul să am susţinerea aparatului politic local”, a adăugat el.

Studenţii prezenţi la eveniment au fost felicitaţi de ceilalţi oaspeţi pentru alegerea de a urma cursurile facultăţii cu profil agricol, domeniu care reprezintă cheia viitorului, în opinia primarului Slatinei. „Vin astăzi în faţa dumneavoastră şi vă felicit pentru că aţi răspuns provocării de a fi studenţi la această universitate, care este una de prestigiu în România, chiar una dintre cele mai vechi, cu rădăcini adânc înfipte în istorie, care au excelat în acest domeniu. Prin dumneavoastră, prin specialiştii care se vor forma aici, să excelăm în continuare în acest domeniu, pentru că, aşa cum ştim cu toţii, agricultura în România reprezintă o şansă, reprezintă ieşirea din criză, reprezintă un viitor mai bun pentru noi, pentru copiii noştri şi nu trebuie să irosim această şansă, a spus primarul municipiului, adăugând că specialiştii în agricultură din Olt sunt plătiţi foarte bine”, le-a vorbit studenţilor Prina.

Potrivit acad. prof. dr. univ. Ion Nicolae Alecu, din numărul total de studenţi din România, numai doi la sută provin din mediul rural, cu atât fiind mai oportună existenţa unei facultăţi de profil agricol în Slatina. „Mulţi dintre absolvenţii noştri au ajuns în viaţă oameni cu o situaţie excepţională. 3% dintre studenţii la zi au avut şansa să participe la stagii de pregătire şi de muncă în ţări cu mesaje importante pentru noi: Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Irlanda şi Statele Unite. Lucrul acesta a fost foarte, foarte important. De asemenea, mulţi dintre cei de la învăţământul la distanţă au ajuns să facă perioade de muncă chiar, practicând în ferme care le-au dat posibilitatea să devină după aceea antreprenori şi să-şi organizeze afaceri foarte importante”, a spus fostul rector al USAMV. 

Potrivit statisticilor oficiale, cursurile filialei din Slatina a  Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală au fost absolvite de 4.236 de persoane, printre care se numără 40 de primari şi mulţi oameni care ulterior fie şi-au durat afaceri de succes în domeniul agricol, fie au ajuns să lucreze în administraţia publică. Unii din absolvenţi au ajuns cadre didactice în învăţământul preuniversitar sau superior, unii dintre ei lucrând chiar în cadrul facultăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here