Accident feroviar grav la Slatina: O locomotivă a „lovit” un vagon-cisternă încărcat cu amoniac

Din cauza neatenţiei, în timp ce efectua manevre pentru schimbarea liniei, mecanicul unei locomotive a provocat, joi, în jurul prânzului, un accident ferovial care ar fi putut degenera într-o adevărată tragedie în staţia CFR Slatina.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt a intervenit la fața locului cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD și cu aparatură mobilă pentru detecție, identificare și măsurare a substanțelor toxice industriale și a substanțelor toxice de luptă.

Din fericire, această „întâmplare” a fost un doar un scenariu al pompierilor slătineni care au simulat un exercițiu de verificare a modului de acțiune în cazul producerii unui accident major pe calea ferată. Conform scenariului de desfășurare, în data de 16 octombrie, în stația CFR Slatina, în zona rampei de descărcare, s-a produs un eveniment feroviar ca urma a neglijenței mecanicului locomotivei care executa manevre pentru schimbarea liniei. În urma incidentului s-a produs avarierea unui vagon cisternă încărcat cu amoniac, din compunerea unui tren marfar care transporta substanțe chimice periculoase. Unul dintre mecanicii locomotivei a fost surprins de norul toxic și s-a intoxicat cu amoniac. Norul toxic se deplasează spre vest, spre fabrica de pâine și blocurile de locuințe.

Pentru buna desfășurare a exercițiului s-a solicitat sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Inspectoratului Județean de Jandarmi Olt, Poliției Transporturi Feroviare și Agenției pentru Protecția Mediului, care s-a deplasat la locul intervenției cu un laborator mobil pentru prelevarea și analiza probelor.

„Principalele obiective ale exercițiului au fost verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante, realizarea unei informări complexe a personalului participant și al celui de pe locul de muncă privind evoluția evenimentelor în cazul unui accident feroviar în care sunt implicate substanțe periculoase, verificarea stării căilor de acces și a locurilor de amplasare a tehnicii de intervenție”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul Alin Băsăşteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here