50 de mămici din Olt care s-au aflat în concediul pentru creşterea copilului au fost nevoite să dea o parte din banii primiţi cu titlul de indemnizaţie după ce nici ele, nici angajatorii lor nu au anunţat instituţiile statului că şi-au reînceput munca, continuând să încaseze bani de la stat.
Potrivit unei statistici a Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt, instituţia s-a văzut nevoită să emită, anul acesta, 50 de decizii de debit în valoare 31.353 de lei pentru cazurile în care tinerele mămici au încasat indemnizaţi de creştere a copilului şi după ce au reintrat în câmpul muncii.
„Pentru respectarea prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 111/2010, angajatorul are obligaţia de a comunica agenţiei teritoriale faptul că persoana îndreptăţită şi-a reluat activitatea în termen de cinci zile de la această dată. Sunt situaţii în care angajatorul nu îşi îndeplineşte această obligaţie, repectiv de a comunica AJPIS în termen de cinci zile reluarea activităţii, lasând de celemai multe ori la latitudinea beneficiarului îndeplinirea ei. Astfel, la nivelul anului 2014 au fost emise 50 deciziide debit în valoare de 31.353 lei”, se arată într-un document oficial al AJPIS Olt.
O altă problemă, identificată prin încrucişarea bazelor de date de către Camera de Conturi a României cu cele ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială este nedeclararea corectă de către angajator a veniturilor pe adeverinţa privind stagiul de cotizare.
Pentru a putea beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, părinţii, tutorii ori persoanele care îl au în plasament trebuie să aibă domiciliul sau reşedinta pe teritoriul României. să locuiască împreună cu copilul şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii, adopţiei, ori luării în plasament a copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar şi ajutorul de şomaj sau indemnizaţia de creştere a copilului. De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază şi cei care se află în concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare profesinală sau cursuri la zi.
Concediu de creştere a copilului se acordă până la împlinirea vârstei de 1 an a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, mămica beneficiind de o indemnizaţie lunară de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an, indemnizaţie care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3400 lei.Concediul se poate acorda şi extins, până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, plătindu-se o indemnizaţie de 85%, din media veniturilor nete realizate în ultimul an, dar care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1200 lei.
Părinţii care revin la serviciu înainte de expirarea concediului au dreptul la un stimulent de inserţie în valoare de 500 lei lunar până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Şi în cazul concediului de doi ani, părintele poate beneficia de stimulent dacă începe să realizeze venituri impozabile după împlinirea copilul a vârstei de 1 an.