Olt: Deficienţe în derularea programului „Lapte – Corn” la mai multe unităţi şcolare

Mai multe instituţii de învăţământ din Olt au fost găsite cu probleme în derularea programului guvernamental „Lapte-Corn” de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publice, care în cadrul unui control recent au descoperit spaţii amenajate necorespunzător sau pur şi simplu că asemenea spaţii lipsesc cu desăvârşire.

Potrivit raportului întocmit de reprezentanţii DSP Olt, la Grădiniţa cu Program Normal (GPN) spaţiul propriu pentru depozitarea produselor lactate şi a produselor de panificaţie destinate copiilor este amenajat necorespunzător, în vreme ce la grădiniţele din Stoeneşti, Cezieni şi Reşca (Dobrosloveni) asemenea spaţii nici nu există, produselor pe care copiii urmează să le consume fiind depozitate în şcoli aflate la distanţe mari. La GPN Potelu (comuna Ianca) şi GPN Bistrita Nouă (oras Piatra Olt) nu există apă curentă, au mai descoperit inspectorii DSP, iar la mai multe şcoli şi grădiniţe din Crâmpoia, Piatra-Olt şi Oporelu spaţiile destinate depozitării produselor lactate şi de panificaţie au multiple întrebuinţări, de la păstrarea arhivelor la depozitarea a diverse materiale didactice. În alte cazuri depozitarea hranei se face în săli de curs sau în spaţii de trecere.

Alte deficienţe constatate sunt nemonitorizarea temperaturii din incintele frigorifice şi lipsa echipamentului individual de protecţie pentru distribuţia produselor.

„Persoanele care distribuie nu sunt în concordanţă cu comisia de receptie-distributie stabilită de conducerea unităţilor de învăţământ, astfel încât controlul medical periodic este neconform legislaţiei în vigoare. S-a constatat că nu se respectă prevederea din Anexa la HG nr.714/2008 cu modificarile şi completările ulterioare privind obligativitatea ca fiecare unitate şcolară beneficiară să ţină evidenţa cantităţii de produse consumate care să conţină categoriile, tipul de produs, numărul de porţii şi numărul de zile de şcoală, precum şi evidenţa numărului de copii cu frecvenţă regulată”, se arată în raport.

Pentru neregulile găsite reprezentanţii DSP au aplicat mai multe avertismente şi au dispus termene pentru remedierea deficienţelor.

În Olt produsele de panificaţie pentru elevi şi preşcolari provin de la firmele Vel Pitar Râmnicu Vâlcea şi SC Aluta SA Slatina, iar laptele de la SC Simultan SRL Făget şi SC DornaSA din vatra Dornei. Produsele sunt distribuite de SC Matra SRL Scorniceşti, patronată de omul de afaceri Lucian Ionescu. Distribuirea produselor se face zilnic la unităţile de învăţământ din Slatina, Balş, Caracal, Scorniceşti, Drăgăneşti-Olt şi din localităţile rurale de până în 25 km distanţă şi de două ori pe săptămână în localităţile aflate la mai mult de 25 km distanţă faţă de oraşe.

Potrivit Consiliului Judeţean, 42.550 de preşcolari şi elevi beneficiază de acest program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here