Cursuri de formare profesională în meseriile de frizer, coafor şi operator. Cursanţii primesc şi bani

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt selectează, până la data de 28 noiembrie 2014, femei, persoane cu dizabilităţi, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, membri ai familiilor monoparentale şi membri întreţinători ai familiilor care au mai mult de doi copii pentru a fi înscrise la programele de formare profesională în ocupaţiile de coafor, frizer şi operator confectioner industrial. Persoanele care vor frecventa programul de formare profesională vor beneficia de o subvenţie acordată la absolvire.

Selectarea persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile are loc în cadrul a două proiecte finanţate din fonduri europene în care AJOFM este parteneră cu Federaţia Patronatelor din Regiunea Oltenia, Centrul de Excelenţă pentru Tineri Craiova şi cu o societate comercială din Bănie,  proiect de dezvoltare a întreprinderilor sociale, finanţat din fonduri europene. 

Unul dintre proiecte, intitulat „Parteneriate pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi sociale”, a fost demarat luna trecută şi va fi implementat pe durat a 12 luni. Co-finanţarea este asigurată din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, „Investeşte în oameni!” 

Obiectivul general al proiectul îl reprezintă dezvoltarea structurilor economiei sociale prin implementarea, în parteneriat, a unui mecanism pentru înfiinţarea şi dezvoltarea a cinci întreprinderi sociale în Regiunea Sud-Vest Oltenia, din care trei în mediul urban (fast-food, frizerie/coafură, croitorie) şi două în mediul rural (un atelier tapiţerie şi un altul de cartonaj).

Printre obiectivele proiectului se numără îmbunătăţirea şanselor de integrare pe piaţa muncii pentru 98 de persoane din grupurile vulnerabile prin furnizarea unui pachet de informare si consiliere. Alte 98 de persoane din grupuri vulnerabile vor avea acces în domeniile de activitate ale întreprinderilor sociale ce vor fi înfiinţate în cadrul proiectului. Printre beneficiarii proiectului se vor număra 63 de femei, patru persoane cu dizabilităţi, 89 de persoane care îşi duc zilele doar cu ajutorul social de la stat, 39 de familii monoparentale şi şase întreţinători ai familiilor cu mai mult de doi copii.

În cadrul celui de-al doilea proiect, intitulat „Economia socială – o alternativă viabilă pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile” şi demarat în data de 1 octombrie, vor fi înfiinţate alte cinci întreprinderi sociale, respectiv un cabinet de kinetoterapie, un atelier pentru confecţionarea lenjeriilor, un salon de cosmetică şi două ateliere pentru confecţionarea huselor şi saltelelor, dar şi cutii de carton. Beneficiari – alte 196 de persoane vulnerabile în plan social.

Persoanele care vor frecventa programul de formare profesională vor beneficia de o subvenţie acordată la absolvire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here