Crimă odioasă la Dăneasa, Olt. O bătrână a fost ucisă cu toporul pentru bani şi bijuterii

O crimă odioasă a avut loc, săptămâna trecută, în localitatea olteană Dăneasa, unde o bătrână care trăia singură a fost lovită cu toporul în cap până când şi-a dat duhul. Din casa femeii au dispărut o sumă de bani şi bijuteriile pe care aceasta le purta. Autorul crimei este un tânăr de 20 de ani, din localitate.

Crima a avut loc în noaptea de 2 spre 3 ianuarie, în locuinţa femeii. Aceasta, Maria Manea, de 72 de ani, a fost găsită fără suflare, prezentând multiple leziuni craniene. În aceeaşi zi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt a sesizat Parrchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Sub coordonarea unui procuror, poliţiştii au pornit în căutarea autorului, care, dispărut de acasă după crimă, s-a predat la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti – Serviciul de Siguranţă Publică şi Protecţia Călătorilor. Făptașul este un tânăr de 20 de ani, Cosmin Mihai Sârbu, din aceeaşi localitate cu victima. 

„La nivelul I.P.J. Olt, a fost constituită echipa operativă complexă, care, sub coordonarea procurorului, a acţionat cu operativitate, reuşind identificarea persoanei bănuite de comiterea faptei, ca fiind S. Cosmin, de 20 ani, din comuna Dăneasa. Ieri, 5 ianuarie a.c., cel în cauză a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Olt, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, comisarul şef Claudia Radu.

Arma crimei este un topor cu care tânărul şi-a lovit victima de mai multe ori în cap, susţin surse din cadrul Poliţiei. 
Potrivit procurorilor, mobilul crimei ar fi fost bunurile de preţ pe care bătrâna, care trăia singură, le ţinea în casă. „În jurul orei 18.00, inculpatul, înarmat cu un topor, a pătruns fără drept în curtea locuinţei victimei M.M., a spart geamul de la balconul casei, a intrat în interior şi, întrucât victima a ieşit din cameră să vadă ce se întâmplă, i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu toporul în zona capului, până când aceasta a decedat, după care a sustras bijuteriile pe care victima le avea asupra sa, respectiv cercei şi o verighetă (toate din aur), precum şi alte bijuterii găsite în locuinţă, bunuri pe care şi le-a însuşit.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, procurorul Amina Speranţa Pantelimon. 
Inculpatul a recunoscut în fața anchetatorilor că a tâlhărit şi ucis victima. Cu ocazia reconstituirii, a condus organele de urmărire penală la locul unde a aruncat toporul folosit, aruncat după crimă într-un canal de colectare a apelor de la marginea localității. 
Bătrâna trăia singură, neavând copii. Singura rudă pe care o avea este un frate care locuieşte la câteva sute de metri de casa ei. Maria Manea era ajutată la muncile gospodăriei de nişte tineri din localitate, pe care îi plătea.
Despre făptaş, vecinii spun că provine dintr-o familie bună, dar că el ar avea unele probleme de comportament. „Nu este cu scandaluri sau cu alte lucruri de genul ăsta, dar e un tânăr care stă mai mult retras şi care câteodată are comportament de copil. Unii spun că ar avea probleme cu capul. Păcat de el, pentru că are părinţi de treabă, muncitori, cumsecade, o familie bună cum se zice”, ne-a povestit un slujbaj al primăriei, Ion Neacşu, vecin cu făptaşul.  

Dacă va fi găsit vinovat, autorul faptei ar putea ajunge după gratii pentru tot restul vieţii sale.

„Infracţiunile săvârşite sunt prevăzute de lege cu detenţiunea pe viaţă sau cu pedeapsa închisorii de la 15 la 25 de ani”, a mai spus procurorul Amina Speranţa Pantelimon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here