Expoziţie de artă fotografică inedită la Slatina sub semnătura Cristinei Bacicu Botez

Muzeul Judeţean Olt găzduieşte, începând de joi seară, la Galeria „Artis” din bulevardul A.I. Cuza, o expoziţie de fotografie artistică semnată de cunoscuta artista plastică Cristina Bacicu Botez.

Intitulată, simplu, „Fotografii”, expoziţia a fost vernisată în prezenţa mai multor personalităţi culturale locale şi din Craiova, dar şi a reprezentanţilor instituţiilor publice de cultură oltene.

Despre „plurivalenta” Cristina Botez a vorbit, mai întâi, directorul instituţiei-gazdă, Laurenţiu Guţică, el explicând că a fost nevoie de un oarecare efort ca autoarea expoziţiei să fie convinsă să iese în spațiul public cu un asemenea eveniment.

„După ce am sparta gheaţa oarecum anul trecut cu o expoziţie de fotografie a lui Dan Stoichicescu, ne-am gândit să plecăm în forţă la început de an şi să o determinăm pe doamna Cristina Bacicu Botez să vină în faţa noastră şi cu o altă faţetă a activităţii sale plurivalente. O cunoșteați ca grafician, ca pictor, ca pedagog desăvârşit care din 1976 a lucrat la modelarea unor caractere la o şcoală de prestigiu din județul Olt,. Ştiam că mai are o pasiune, fotografia. Şi astăzi iată că a reuşit să își depășească emoțiile şi să pășească cu dezinvoltură în Galeria Artis care ne-a putut bucura de veritabile regaluri artistice”, a spus directorul Muzeului Judeţean Olt.

Despre omul şi artistul Cristina Bacicu Botez a vorbit şi buna sa prietenă Aurelia Grosu, şefa Secției de Artă Plastică a Muzeului Judeţean.

„Ni se pare că o cunoaștem pe Cristina Bacicu Botez. Numai ni se pare, pentru că ea este un univers care de multe ori a fost în contratimp cu lumea exterioară. De multe ori noi privim lucrurile banale din jurul nostru şi ni se pare că le ştim atât de bine încât nu ne mai interesează. Numai o delicateţe de suflet poate să vadă lucruri pe care noi nu suntem, de multe ori, capabili să le observăm”, s-a exprimat Aurelia Grosu.

De la un asemenea eveniment nu a putut lipsi veteranul fotografiei artistice slătinene, Haşim Memish, cel mai vechi membru al Clubului fotografic „Solaris” din Slatina. El a apreciat calitățile de artist fotograf al Cristinei Botez şi a îndemnat tinerii să îmbrăţişeze această frumoasă artă ca să ducă mai departe dragostea de fotografie artistică înflorită în urmă cu câteva zeci de ani la Slatina.  

„Îmi pare rău că Cristina nu a adus una dintre fotografiile ei de început, ca să vedeţi de unde a plecat şi unde a ajuns. Ceea ce vedeţi aici face parte din fotografia ultramodernă. Eu am o vorbă a mea. Deşi suntem într-un secol al vitezei, trebuie să ne oprim câteodată ca la un stop la intersecţie, să mai privim şi câte o imagine statică, să ne răscolească niște amintiri ale trecutului. Este păcat că tinerii nu îmbrățișează arta fotografică, deşi au la dispoziţie atâtea mijloace astăzi. Nu este greu. Sunt atâţia care fac poze doar să le pună pe internet. Nu e de ajuns”, a spus Haşim Memish.

Prezentă rar pe simeze cu fotografie, grafică sau pictură, Cristina Bacicu Botez, o artistă extrem de modestă, a mărturisit că nu îşi doreşte să expună foarte des pentru a evita, printre altele, cuvintele mari din discursurile prietenilor şi cunoscuţilor la adresa sa. Lucrările expuse la galeria „Artis” reprezintă, în mare parte, viteza, redată prin instantanee cu lumini de faruri de maşini în noapte mişcate până la reprezentarea unor fascicole confuze sau a unor puncte (subiecte în care greu se face diferenaţa între imagine fotografică şi grafică, dar şi teme cu o simbolistică clasică, filtrată însă printr-o viziune aparte în peisajul artei fotografice. 

La vernisaj au mai participat, printre alţii, artiştii plastici Iulian Segărceanu (Craiova), Paul Tudor-Balş, Cătălin Podoleanu, scriitorul Gheorghe Atanasescu, prieteni buni şi cunoscuţi ai autoarei.

La final, pentru că evenimentul a avut loc în ziua în care românii au sărbătorit 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Ristina Baboi de la Centru Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale şi o elevă din Slatina au recitat versuri din lirica poetului naţional al românilor.

1 COMENTARIU

  1. Trebuie neaparat sa ajung si eu sa vad expozitia, abia astept. Mi-ati determinat o mare dorinta in sensul acesta, imi pare rau ca nu am stiut de vernisaj din timp, as fi facut probabil tot posibilul ca sa ajung si sa o si cunosc pe doamna Botez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here