„Nu tremur la cutremur” – campanie de informare a populației în cazul unui seism

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat, luni, o campanie preventivă intitulată „Nu tremur la cutremur”, pentru conştientizarea de către populaţie a riscurilor pe care le implică un eventual seism puternic şi ce reguli trebuie să respecte într-o astfel de situaţie, în aşa fel încât să-şi sporească şansele de supravieţuire. În acest sens, a fost realizat şi site-ul www.nutremurlacutremur.ro, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt.

La eveniment au fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed ARAFAT, inspectorul general al IGSU, colonelul Nicolae Cornea, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii implicate în gestionarea acestui tip de risc.

În cadrul conferinţei au fost prezentate materialele campaniei, realizate de specialiştii IGSU în colaborare cu experţi în domeniu şi parteneri din societatea civilă, în vederea informării, conștientizării și pregătirii populației pentru a se reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

Raed Arafat a prezentat detalii despre desfăşurarea campaniei, utilitatea acesteia, precum şi alte aspecte relevante despre pregătirea pentru seism.

„Este normal ca populaţia să fie informată şi instruită. Sunt mai multe modalităţi care sunt aplicate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi de celelalte structuri implicate. Una dintre ele este pregătirea la faţa locului, exerciţii în şcoli desfăşurate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă cu copiii, informarea publică prin pliante şi alte materiale”, a precizat secretarul de stat Arafat.

Astfel, în perioada următoare, acţiunile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă vor urmări să atragă atenţia în special asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism. „Demersul nostru este orientat spre această latură de informare şi educare a populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire … să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât, populaţia să fie pregătită şi pe acest tip de risc” a declarat inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. Nicolae CORNEA.

Proiectul campaniei de informare și pregătire a populației pentru cutremur se bazează pe necesitatea transmiterii către populație a unui mesaj unitar, conținând informații corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur”, susţin reprezentanâii ISU Olt.

În cadrul campaniei sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.

Grupul ţintă este reprezentat de copii şi adulţi atât din mediul urban, cât şi din cel rural, care pot fi expuşi unei astfel de situaţii.

Obiectivele propuse în cadrul campaniei se referă la cunoaşterea riscurilor la care este expusă o persoană în momentul declanşării unui cutremur, prezentarea modalităţilor de protecţie individuală şi colectivă în timpul cutremurului, necesitatea pregătirii individuale şi colective şi la importanţa educaţiei anti-cutremur.

„Acţiunile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă au caracter permanent, cu scopul creşterii culturii de securitate şi asigurării climatului de siguranţă la nivelul comunităţilor”, mai spun specialiştii ISU Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here