Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJCP) Olt au efectuat, anul trecut, peste 1.800 de acţiuni de control la nivelul producătorilor, importatorilor, distribuitorilor, vânzătorilor, prestatorilor de servicii şi în unităţile vamale, aplicând peste 760 de sancţiuni în valoare totală de peste 800.000 de lei. Domeniul cel mai reclamat de consumatorii nemulţumiţi a fost cel al prestărilor de servicii.
În domeniul produselor alimentare s-au aplicat 377 de sancţiuni, în cel al produselor nealimentare – 116 sancţiuni, pe piaţa produselor financiare s-a aplicat o sancţiune contravenţională, pe cea a servicii lor nealimentare – 110 sancţiuni, în sectorul serviciilor financiare s-au aplicat două sancţiuni, iar pe alte segmente – 160 de sancţiuni.
„În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce le revin, comisarii CJPC Olt au efectuat în anul 2014 1854 de acţiuni de control. Privind sancţiunile contravenţionale aplicate, anul trecut s-au întocmit 766 de procese verbale de constatare a contravenţiei, valoarea totală a amenzilor aplicate ridicându-se la suma de 802.250 de lei”, a declarat Tania Trăstaru, comisar şef adjunct delegat al CJCP Olt.
Principalele abateri constatate au fost lipsa elementelor de identificare şi caracterizare a produselor, a unor elemente pentru informarea corectă şi completă a consumatorilor privind serviciile prestate de operatorii economici, lipsa sau netraducerea în limba română a instrucţiunilor de păstrare, utilizare, dozare a produselor, comercializarea unor produse expirate, neafişarea preţurilor în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, neafişarea tarifelor pentru serviciilor prestate, neconformitatea caracteristicilor calitative existente cu cele prescrise sau declarate şi nerespectarea clauzelor contractuale.
Ce au reclamat consumatorii
Din totalul de 667 de petiţii înregistrate în 2014, 655, reprezentând 98%, au fost soluţionate, restul fiind în curs de soluţionare. Cele mai multe plângeri, respectiv 53,2%, au fost făcute în domeniul prestărilor de servicii, 38,6% – în domeniul produselor nealimentare, iar 8,2% – în domeniul produselor alimentare.
34,8% dintre petiţii au fost soluţionate în favoarea consumatorilor reclamanţi; 98 de petiţii au fost declarate întemeiate, iar 134 de petiţii au fost soluţionate pe cale amiabilă între părţi.
Valoarea despăgubirilor de ridică la peste 2000 de lei.
Subpieţele de consum cele mai reclamate în 2014 au fost serviciile de telefonie fixă şi mobilă, electronicele şi electrocasnicele, telefoane mobile şi serviciile de furnizare a energiei electrice.