Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Olt va fi gazda, în data de 2 februarie, începând cu ora 11,00, a unor activităţi dedicate Zilei Mondiale a Zonelor Umede, având ca temă „Zone umede pentru viitorul nostru”.

Astfel, în sala Centrului de Informare şi Documentare al APM Olt va fi organizat un simpozion în cadrul căruia specialişti ai APM Olt vor prezenta invitaţilor materiale informative despre zonele umede din judeţul Olt, arii speciale de protecţie avifaunistică, respectiv Valea Oltului, Pădurea Radomir, Nisipurile de la Dăbuleni, Confluenţă Olt-Dunăre. Va fi organizată şi o expoziţie de desene realizate de elevi de la şcoli din municipiul Slatina.
 
La final, un grup de elevi din municipiul Slatina, împreună cu specialişti de la APM Olt vor face o vizită într-o zonă umedă, Lacul de acumulare Ipoteşti, pentru observarea şi identificarea păsărilor şi a habitatelor suport ale acestora.
 
În fiecare an, pe 2 februarie, se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea în anul 1971, în Iran, a Convenţiei de la Ramsar, denumită şi Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al pasărilor acvatice. Acest document a fost ratificat de România prin Legea nr. 5 / 1991.
 
Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoaştere a importanţei acestor zone ca resurse de mare valoare economică, naturală, ştiinţifică şi a rolului lor multiplu în menţinerea calităţii mediului prin controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, purificarea apei, menţinerea biodiversităţii.
 
Pe teritoriul judeţului Olt, de remarcat sunt zonele umede din luncile Oltului şi Dunării Inferioare, care se constituie ca habitate cu valoare recreaţională, peisagistică, ecologică şi economică. Bazinul Oltului se extinde nu numai la nivelul râului Olt, ci şi la luncile, mlaştinile şi bălţile temporare ale afluenţilor săi, al căror rol este indispensabil pentru menţinerea numeroaselor specii de plante şi de animale, pentru circuitul hidrologic natural şi păstrarea climatului local”, a spus purtătoarea de cuvânt a APM Olt, Daniela Bălşanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here