Apă în loc de citostatice şi medicamente contrafăcute pentru românii bolnavi de cancer, hepatită ori diabet. Asta au descoperit procurorii în 20 de depozite farmaceutice din Bucureşti, Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt. O afacere pe cât de cinică, pe atât de profitabilă pentru o grupare infracţională, care a creat un prejudiciu de trei milioane de euro
În Olt, percheziţiile au vizat o adresă din oraşul Balş. Oamenii legii au descins la locuinţa mamei unuia dintre suspecţi (care domiciliază în Bucureşti), poliţiştii ridicând mai multe obiecte, printre care se numără două computere.
În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate, ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive.
„Prin acest mecanism, atât în circuitul legal din România cât şi în alte state comunitare, ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor implicate”, susţin poliţiştii.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de peste 3 milioane de euro.
După percheziţii, 10 persoane au fost duse la audieri, cinci dintre acestea fiind reţinute.
La acţiune au participat aproape 200 de poliţişti din cadrul unităţilor centrale şi teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi specialişti criminalişti.