Comisarul Ion Şotea va reveni la conducerea Poliţiei Balş, după ce a câştigat procesul cu MAI

Comisarul Ion Şotea, demis în 2013 de la conducerea Poliţiei Balş în urma scandalului declanşat de agentul de poliţie Melania Renghea, va reveni în funcţie după ce a câştigat procesul cu Ministerului Afacerilor Interne la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a dispus anularea dispoziţiilor emise de Inspectoratului General al Poliţiei Române în cazul său. 

„Admite excepţia de nelegalitate a Ordinului 400/2004 emis de Ministrul Afacerilor Interne. Constată nelegalitatea Ordinului MAI nr.400/2004. Admite recursul formulat de reclamant. Casează în tot sentinţa recurată şi în rejudecare admite contestaţia. Dispune anularea Dispoziţiilor nr.776 din 18.01.2013 şi nr.777/18.01.2013 emise de IGPR şi Ordinului MAI nr.II/2617 din 04.03.2013. Respinge recursul formulat de recurentul intimat IGPR ca nefondat”, se arată în decizia Curţii de Apel Craiova, care este defintivă.

Sentinţa a fost dată luna trecută, iar ofiţerul îşi va reocupa funcţia în următoarele zile, după cum afirmă acesta.

În 26 decembrie 2012, poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Potrivit anchetatorilor, femeia a mers cu autoturismul său în Morunglav, localitatea de domiciliu a fostului său şef şi, sub pretextul că vrea să îi transmită un mesaj, l-ar fi chemat pe acesta în autoturismul său şi, în urma discuţiei cu acesta, l-ar fi înjunghiat, cel mai probabil, cu un cuţit, de mai multe ori în zona abdominală.

Melania Renghea a acuzat atunci mai multe persoane din cadrul Poliţiei Olt, dar şi magistraţi, că ar fi violat-o întrecut, ea depunând o plângere în acest sens la DIICOT Craiova.

În plângerea depusă femeia aduce acuzaţii pentru viol şi şantaj, împotriva şefului Poliţiei Balş, Ion Şotea, al şefului Inspectoratului de Poliţie Olt, Ion Voicu şi al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, la care Barbu ar fi dus-o pe poliţistă pentru a întreţine relaţii sexuale cu ei.

În acest caz DIICOT şi-a declinat competenţa către Parchetul Curţii de Apel Craiova.

După aceste acuzaţii au ieşit la iveală mai multe probleme la IPJ Olt, unde conducerea MAI declanşase verificări încă din toamna lui 2012 în legătură cu organizarea, în aprilie 2010, a unui concurs pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Drăgăneşti-Olt, existând suspiciuni de fraudare a examenului. În cadrul acestui concurs şeful Poliţiei Balş a avut calitatea de membru al comisiei.

În urma scandalului sexual şi a controalelor MAI, mai mulţi ofiţeri au fost sancţionaţi disciplinar pentru neglijenţă în serviciu, iar Ion Şotea a pierdut funcţia de şef al Poliţiei Balş. Şeful IPJ Olt, Ion Voicu, a plecat din poliţie, unul dintre adjuncţii săi, Emilian Mladin, a ieşit la pensie, iar celălalt adjunct, Valerian Iliescu, s-a mutat în alt judeţ. Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova nu au găsit probe concludente în favoarea acuzaţiilor de viol şi şantaj făcute de femeie. Aceasta a fost trimisă în judecată pentru tentativă de omor. În plus, fostul şef al IPJ Olt a depus plângere împotriva ei pentru denunţ calomnios, şi acest dosar ajungând în instanţă, la Judecătoria Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here