Ministrul Educaţiei s-a aflat într-o vizită de lucru în Olt. Ce au aflat cadrele didactice şi inspectorii şcolari

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Câmpeanu, s-a aflat, joi şi vineri, în Olt, unde a discutat cu cadrele didactice, cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu inspectorii şcolari probleme curente ale învăţământului preuniversitar din judeţ. N-au fost evitate subiecte precum plata salariilor restante sau plata navetei pe care cadrele didactice o fac. De asemenea, demnitarul a vizitat mai multe şcoli.

Ministrul Educaţiei s-a întâlnit cu directorii şcolilor şi cu inspectorii şcolari în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde s-au ridicat probleme privind revizuirea curriculei şi implementarea acesteia la nivelul claselor de studiu, plata salariilor restante şi susţinerea învăţământului profesional. În privinţa curriculei, Sorin Mihai Câmpeanu a precizat că ministerul pe care îl conduce ia în considerare accelerarea ritmului de introducere a noii curricule prin implementarea sa în paralel la clasele gimnaziale şi la cele liceale.

„Deoarece până acum a fost impelementată noua curriculă la nivelul claselor a I-a şi a II-a, în toamna acestui an implementăm curricula clasei a III-a, şi în acest ritm, curricula la nivelul clasei a XII-a se va schimba la nivelul anului 2024, lucru pe care nu îl considerăm acceptabil. Deci este prioritar să găsim o soluţie de accelerare a acestui ritm. Una dintre soluţii ar putea fi implenetarea în paralel a curriculei pentru gimanziu şi liceu, deci clasa a V-a cu clasa a IX-a, clasa a VI-a cu clasa a X-a – ar reduce la jumătate timpul rămas. Această soluţie va fi pusă în discuţie împreună cu cei cărora li se adresează această curriculă, şi mă refer la elevi, profesori, părinţi şi nu în ultimă instanţă, angajatori şi sindicate, şi cu colegii de la Institutul de Ştiinţele Educaţiei”, a declarat Sorin Mihai Câmpeanu.

Ministrul Educaţiei a purtat discuţii şi pe marginea susţinerii învăţământului profesional în judeţ, dar şi despre probleme punctuale ale cadrelor didactice, precum plata drepturilor salariilor restante sau plata navetei.

„La nivelul judeţului Olt, în anul 2014 au fost plătite aceste drepturi pentru personalul din învăţământ, drepturi aferente anului 2014 şi, în avans, aferente anului 2015. Totalul, pentru judeţul Olt, este de 15,9 milioane de euro”, a precizat ministrul Câmpeanu. Potrivit acestuia, dascălii îşi vor primi drepturile salariale restante câştigate în instanţă, aferente anului 2016, tot în avans, ăână în luna martie. „Alte 8,7 milioane euro, pentru anul 2016, vor fi plătite, tot în avans, în următorul fel: primele două tranşe până la sfârşitul lunii martie”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Oficialul a dat asigurări că şi plata transportului pentru cadrele didactice care fac naveta a fost rezolvată, în sensul că, de anul viitor, în bugetele autorităţilor locale vor fi prevăzute sume care vor acoperi aceste cheltuieli.

La întâlnire au participat secretarul de stat Emil Albotă şi subsecretarul de stat Liliana Preoteasa, care l-au însoţit pe ministru, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, primarul Slatinei, Minel Prina şi şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Felicia Man.

După discuţii, oaspeţii au vizitat Şcoala Gimnazială din comuna Găneasa, colegiile naţionale „Radu Greceanu” şi „Ion Minulescu” din Slatina, după ce, joi seară, ei au vizitat şi Liceul „Patre Pandrea” din Balş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here