Paul Stănescu, şeful CJ Olt: Este posibil ca în nordul judeţului Olt să funcţioneze doar o singură şcoală

Din cauza scăderii, de la un an la altul, a populaţiei şcolare, este foarte posibil ca în viitorul apropiat în aproape tot nordul judeţului Olt să funcţioneze doar o singură şcoală. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi a fost făcută la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa ministrului Educaţiei.

„Noi avem o problemă specifică aici, pentru că avem foarte multe localităţi cu număr foarte mic de locuitori. Şi sigur că, în această situaţie, populaţia şcolară a scăzut din ce în ce şi, probabil, în tot nordul, începând de la Tătuleşti, Spineni până la Topana, e posibil să avem o singură şcoală. De aceea cred că strategia domnului ministru e foarte bună: avem nevoie de microbuze şcolare”, a declarat Paul Stănescu.

În acest context, anunţul ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Câmpeanu, prezent, vineri, la Slatina, că, până la sfârşitul anului în curs, judeţul Olt va primi încă 50 de microbuze şcolare a picat mai mult decât potrivit pentru situaţia descrisă de preşedintele CJ Olt.

„În judeţul Olt au fost livrate 19 microbuze şi există cerere pentru alte 50 de microbuze. Prin parteneriatul pe care Ministerul Educaţiei îl are cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, aceste solicitări vor fi satisfăcute integral până la sfârşitul anului 2015”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Numărul elevilor din judeţul Olt scade văzând cu ochii în fiecare an, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, care caută soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei prin implementarea unor proiecte cu finanţare europeană. Principalele cauze ale fenomenului sunt scăderea natalităţii şi sărăcia. Situaţia este mai îngrijorătoare în învăţământul gimnazial, unde numărul de elevi scade cu până la 1.000 de copii în fiecare an, după cum spune şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt, Felicia Man. Printre cauzele principale ale acestui fenomen se numără scăderea natalităţii, dar şi gradul de sărăcie a populaţiei care duce la sute de cazuri de abandon şcolar anual.

„Din păcate pentru judeţul nostru, populaţia şcolară este în permanentă scădere: de la un an la altul avem scăderi, cel puţin în învăţământul gimnazial, de aproximativ 1.000 de elevi”, a subliniat Felicia Man.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here