Olt: Zeci de plângeri în instanţă împotriva inspectorilor antifraudă, puţine victorii. Firmele „cu spate” câştigă

Deşi acţiunile de control nu se simt, inspectorii antifraudă îşi fac treaba în judeţul Olt. O arată zecile de procese în instanţă ale operatorilor economici nemulţumiţi de contravenţiile primite. Mulţi dintre ei pierd în faţa magistraţilor. Printre puţinele firme care au, totuşi, câştig de cauză se numără cele „cu spate” puternic.

În 2013 şi 2014, zeci de operatori economici au contestat la Judecătoria Slatina procesele verbale de contravenţie întocmite de inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Târgu Jiu. Mulţi dintre nemulţumiţi au pierdut la prima instanţă, alţii în apel, la Tribunalul Olt, iar unele procese sunt încă pe rol. Prin

tre firmele „taxate” de inspectorii antifraudă se numără şi cele cu tradiţie în Olt, pe anumite domenii. SC Pao SRL, aflată pe piaţa din Slatina de peste 20 de ani şi deţinând mai multe magazine cu produse alimentare, se numără printre societăţile pedepsite în mai multe rânduri şi care se luptă cu Direcţia Generală Antifraudă Fiscală Târgu Jiu în instanţă de aproape un an de zile. Unul dintre procese se află la Tribunalul Olt, în apel, după ce magistraţii de la Judecătoria Slatina au respins plângerea contravenţională formulată de societate împotriva ANAF. Într-un alt proces, instanţa a scăpat societatea de amendă, înlocuind-o cu avertismentul.

O altă firmă cunoscută din Slatina, sancţionată de inspectorii antifraudă, este SC Comagrimex SRL, şi ea cu plângeri în instanţă împotriva ANAF.

Victoriile societăţilor amendate în prima instanţă sunt puţine şi incomplete, semn că inspectorii antifraudă şi-au făcut bine treaba. Printre firmele care au câştigat, totuşi, de la prima strigare procesul se numără şi SC City Hotel & Lounge SRL Slatina, care administrează City Hotel amenajat în incinta Casei Tineretului, hotel controlat, spun surse locale, prin interpuşi, de însuşi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei în perioada 2004 – 2012. Coincidenţă sau nu, Judecătoria Slatina a admis, încă de la primul termen, plângerea SC City Hotel & Lounge SRL, exonerând societatea de plata amenzii în cuantum de 8.000 de lei.

Cât de grave au fost neregulile constatate de inspectorii antifraudă de la Târgu Jiu nu ştim. Cert este că aceştia nu au aplicat doar o amendă, ci au confiscat şi 4.800 de lei în timpul controlului, suspendând activitatea firmei pentru o perioadă de trei luni. Instanţa a anulat, din prima, şi aceste măsuri. La apel, Tribunalul Olt a respins, tot din prima, recursul declarat de instituţia de control.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here