Avocata Lucia Furtună: Procurorii nu au probe că bunurile din seif îi aparţin lui Darius Vâlcov

Avocata lui Darius Vâlcov, Lucia Furtună, a declarat, joi, că procurorii nu au probe că seiful în care au fost găsite mai multe bunuri, între care lingouri de aur şi opere de artă, îi apaţine fostului ministru, mai ales că acesta nu a fost găsit într-o locuinţă a clientului ei.

Avocata Lucia Furtună a declarat, după finalizarea dezbaterilor în cazul propunerii de arestare preventivă a lui Darius Vâlcov, că DNA verifică amprentele de pe bunurile găsite în seiful despre care susţin că îi aparţine lui Darius Vâlcov.

Astfel, susţine avocata, trebuie avută în vedere locaţia în care s-a găsit acest seif, respectiv nu într-un imobil ce îi aparţine clientul ei, precum şi faptul că la acest moment nu se poate spune cu claritate dacă bunurile din cutia de valori îi aparţin fostului ministru.

„Dumneavoastră (mass-media – n.red), de o săptămână sau două, vehiculaţi scenarii întregi cu diferite denunţuri sau cu diferite comunicate ale acuzării. Vorbim acum de alte probatorii, de alte înscrisuri care se referă la alte infracţiuni săvârşite de alte persoane. V-aţi întrebat la cine era seiful? Există vreo dovadă din care să rezulte cu certitudine că acel seif ar fi fost al domnului Vâlcov ori că acele bunuri din seif ar fi fost ale dumnealui? Deocamdată, apărării i s-a prezentat o cutie de pe care s-au luat nişte amprente şi în care s-au găsit, şi ni s-a prezentat de către acuzare, bani şi alte obiecte. S-au luat amprente şi nu ştim ale cui sunt”, a explicat apărătoarea lui Vâlcov.

Fostul ministru al Finanţelor, Darius vâlcov, va fi cercetat în arest la domiciliu în dosarul în care demnitarul este acuzat că ar fi luat o şpagă de două milioane de euro de la un om de afaceri pentru al ajuta pe acesta să câştige mai multe licitaţii. Decizia a fost luată joi seară de judecătorul de drepturi şi liberatăţi de la Instanţa Supremă, care a respins propunerea de arest preventiv făcută de procurorii anticorupţie. 

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De asemenea, contestaţie poate fi depusă şi de inculpat, în măsura în care doreşte să obţină punerea sa sub control judiciar. 

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.

„Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în ordonanța DNA.

În acest dosar acuzaţi mai sunt actualul primar al Slatinei, Minel Prina, plasat în arest la domiciliu, directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, Lucian Şuşală, arestat preventiv, Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar. 

Marţi, DNA a făcut o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”.

Potrivit procurorilor anticorupție, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

„Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI”, se arată într-un comunicat al DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here