Surse: Vâlcov a cerut la DNA un acord de recunoaștere a vinovăției, dar a fost refuzat. Avocat: Nu ştiu nimic

Darius Vâlcov ar fi cerut la DNA, marţi, încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă el a fost refuzat de procurorul de caz, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Fostul ministru al Finanțelor şi ex-primar al Slatinei, senatorul Darius Vâlcov, s-a prezentat, marți, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), el fiind cercetat în arest la domiciliu pentru trafic de influență într-un dosar în care este acuzat de o şpagă de două milioane de lei. În discuţiile cu procurorul de caz, demnitarul ar fi cerut  încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă el a fost refuzat de procurorul de caz, potrivit unor surse citate de Agerpres. 

Contactat de OLT-ALERT, unul dintre avocaţii senatorului, Lucia Furtună, a declarat că nu a fost de faţă la audierea lui Darius Vâlcov şi că, prin urmare, nu ştie nimic. „Eu nu am fost acolo. Nefiind acolo, nu pot spune nimic. Nu ştiu nimic de această solicitare”, a declarat avocata Lucia Furtună. 
 

Ce înseamnă un acord de recunoaștere a vinovăției

Titularii acordului de recunoaştere a vinovăţiei şi limitele acestuia

Art. 478.

(1) În cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat.

(2) Efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior.

(3) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi iniţiat atât de către procuror, cât şi de către inculpat.

(4) Limitele încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei se stabilesc prin avizul prealabil şi scris al procurorului ierarhic superior.

(5) Dacă acţiunea penală s-a pus în mişcare faţă de mai mulţi inculpaţi, se poate încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei distinct cu fiecare dintre aceştia, fără a fi adusă atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpaţilor pentru care nu s-a încheiat acord.

(6) Inculpaţii minori nu pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Obiectul acordului de recunoaştere a vinovăţiei

Art. 479. –

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia.

Condiţiile încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei

Art. 480. –

(1) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani.

(2) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului. La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, asistenţa juridică este obligatorie.

(3) Inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.

Acuzaţii

DNA a cerut, marţea trecută, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi, procurorii precizând că el ar fi obţinut astfel trei lingouri de aur, bani şi tablouri.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. El s-ar fi folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de fostul ministru al Finanţelor, dar erau administrate prin interpuşi.

Darius Vâlcov a obţinut, astfel, arată procurorii anticorupţie, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei.

Tot procurorii DNA au descoperit şi o colecție impresionantă de peste 100 tablouri care fuseseră ascunse în locuințe din București și Olt. Multe opere de artă ar fi fost ascunse chiar în pereţii locuinţelor verificate, iar anchetatorii au fost nevoiţi să-i spargă sau sa-i decupeze pentru a găsi operele de artă. Este vorba de tablouri semnate de nume celebre precum Renoir, Tonitza sau Grigorescu, iar Vâlcov se gândea să deschidă o galerie de artă în sectorul 1 din Capitală. 

„Ca urmare a încuviințării, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii au efectuat percheziții domiciliare, în șase locații situate în: București (o locație), municipiul Slatina (4 locații) și o localitate din județul Olt, în scopul identificării unor tablouri despre care există indicii că ar fi fost achiziționate, prin interpuși, de către inculpatul VÂLCOV BOGDAN DARIUS, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză. Ca urmare a perchezițiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ȘTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAȘCU, CONSTANTIN PILIUȚĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ etc”, se aratră într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit procurorilor, există date potrivit cărora cea mai mare parte a acestor tablouri au fost achiziționate de la case celebre de licitații. DNA a inițiat procedura de identificare și certificare a tablourilor, la care participă o echipă de experți muzeografi și alți experți în domeniul artelor figurative.

Surse judiciare afirmă că Darius Vâlcov intenţiona să îşi deschidă în Bucureşti o galerie de artă în care să expună tablourile şi, evident, să le vândă, procedeu prin care proveniţi din şpagă ar fi urmat să fie „albiţi”

După expertizare, tablourile urmează a fi predate în custodia unei instituții specializate în domeniu care va aprecia, inclusiv asupra posibilității ca respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal și stabilirea situației lor juridice.

Potrivit unor surse judiciare, câteva zeci din cele peste 100 de tablouri au fost descoperite în localitatea Brastavăţu, în gospodăria fostului şofer al lui Vâlcov, Marin Strinu, care ar fi colaborat cu procurorii în această poveste.

Judecătorii de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât, joia trecută, că fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, poate fi arestat la domiciliu în dosarul în care demnitarul este acuzat că ar fi primit o şpagă de două milioane de euro de la omul de afaceri Theodor Berna. Anchetatorii îl suspectează pe demnitar că ar fi cheltuit o parte din bani achiziţionând tablouri de mare valoare, urmărind să spele banii murdari printr-o galerie de artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here