EVENIMENT Simpozion despre rolul Jandarmeriei în istoria României, la IJJ Olt

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt a găzduit, miercuri, un simpozion cu tema „Rolul şi importanţa Jandarmeriei în istoria României şi a judeţului Olt”. Evenimentul s-a derulat în cadrul acţiunilor dedicate Zilei Jandarmeriei Române.

În cadrul simpozionului, prof. dr. Bogdan Bădiţoiu, şeful Serviciului Judeţean Olt al Arhivelor Naţionale, a prezentat aspecte şi consideraţii privind organizarea şi rolul Jandarmeriei Române la nivel naţional, precum şi evoluţia acestei Arme în judeţul Olt. 

Evenimentul se înscrie în seria acţiunilor dedicate sărbătoririi, la data de 3 aprilie, a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. 

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”. 

„Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne”, a reamintit purtătorul de cuvânt al IJJ Olt, locotenent-colonelul Emanuel Botan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here